El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ricardo de la Encarnación, degà del Col·legi d'Advocats: "Malgrat els mitjans precaris, els lletrats del torn d'ofici continuen fent el seu treball"

L'activitat dins dels jutjats pràcticament s'ha paralitzat

Els advocats de guàrdia i d'ofici continuen al peu del canó i es desplacen als centres de detenció per assegurar que tot detingut compta amb advocat. Però alerten que ho fan amb mitjans de seguretat precaris. Per altra banda, la gran majoria d'advocats amb despatx han vist reduït de manera important els seus ingressos per la falta de juí, però no es poden acollir a les ajudes per autònoms.

Un altre col·lectiu que ha vist reduït notablement els seus ingressos són els despatxos d'advocats. Tota l'activitat procedimental s'ha paralitzat, excepte causes penals amb presos o qüestions urgents. Així que mantenen l'activitat, i poca, els que porten temes fiscals, laboralistes o financer, per exemple. Però la majoria d'advocats viuen en gran part dels juís celebrats, i ara no hi ha. A més, compten amb l'inconvenient que no són autònoms a l'ús, sinó que pertanyen a un règim de mutualitat que no els permet adherir-se a les ajudes que es plantegen per als autònoms.

 

Ricardo de la Encarnación, degà del Col·legi d'Advocats

 

Això pel que fa al que no pot treballar, però el torn d'ofici i el torn penal continua, perquè com explica Ricardo de la Encarnación, degà del Col·legi d'Advocats, "continua havent-hi detinguts, i es respecta els seus drets fonamentals i tenen un advocat". S'intenta que els detinguts ara passen directament a disposició judicial, però hi ha casos en el que ha d'estar en un centre de detenció. A les nostres comarques comptem en 4 centres de detenció, els de la Guàrdia Civil de Muro, Cocentaina i Banyeres; i el de la Policia Nacional a Alcoi. I els advocats es desplacen fins on calga malgrat la precarietat de mitjans, perquè de la Encarnación assegura que compten amb poques mascaretes, guants o gel desinfectant. Fa poc van rebre una aportació del consistori de material de protecció, però han de buscar cada dia noves aportacions per a poder mantindre la seguretat, tant d'advocats com de detinguts.