El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Salvem el Tren lamenta que la línia Alcoi-Xàtiva no es considere de proximitat

"L'escassetat de freqüències i els horaris inadequats són el principal obstacle per a la utilització del tren Alcoi-València" diuen des de la plataforma, que no entenen per què no s'ha aprofitat esta oportunitat per a impulsar la línia Alcoi-Xàtiva.

 

S'han considerat de proximitat cinc línies a Espanya, i suposa que algunes zones amb menys població que la nostra tinguen fins a 18 trens diaris quan Alcoi-Xàtiva en té 3. Salvem el Tren reprova esta decisió.

El Ministeri de Transports ha aprovat recentment la implantació dels serveis ferroviaris de proximitat, la prova pilot d'una nova figura entre les rodalies i la mitjana distància, i que suposa diverses millores, la més directa l'increment de trens i freqüències per a cada línia.

Les zones en concret que es consideren ara de proximitat són: la línia entre Palma del Río i Villa del Río en Córdoba; entre Illescas i Fuenlabrada a Madrid; entre Màlaga i el Caminito del Rey; entre Múrcia i Cartagena; i entre Medina del Campo, Valladolid i Palencia.

I des de la Plataforma Salvem el Tren reproven que el ministeri no haja inclòs la línia Alcoi-Xàtiva, quan la població a qui dona servei és molt més ampla que quasi totes les connexions incloses. "S'ha perdut una oportunitat per a impulsar l'ús d'aquesta línia ferroviària per a les necessitats de mobilitat quotidiana" diuen, a més de recordar que "de manera incomprensible" ni tan sols s'han recuperat les freqüències d'abans de pandèmia.

Des de Salvem el Tren expliquen que en el cas de la connexió de Medina del Campo, el municipi té vora 20.000 habitants i els pobles del voltant altres 5.300 habitants. En considerar-se servei de proximitat, s'incorporen dos nous trens entre Medina i Valladolid, per ampliar els servicis fins a 18 per sentit. Però entre Alcoi i Genovés, i només mirant els pobles on el tren fa parada, sumen 128.000 habitants, "que han de resignar-se a una oferta de només 3 trens diaris en cada sentit (excepte els divendres, que en són 4, i els dissabtes, 2)".

"La comparació no pot ser més escandalosa i demostra el menyspreu amb què des del Ministeri i Renfe tracten la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València i, en definitiva, la població de les Comarques Centrals Valencianes". Diuen que la nostra línia té problemes greus com una durada excessiva per les dolentes condicions de la infraestructura, però que per damunt d'açò, "l'escassetat de freqüències i els horaris inadequats són el principal obstacle per a la utilització del tren Alcoi-València". 

Des de Salvem el Tren reclamen a les diferents administracions afectades que reivindiquen "enèrgicament" que la línia Alcoi-Xàtiva s'incorpore en esta iniciativa.