El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Salvem els teuladins", la iniciativa ciutadana per a frenar la seua desaparició gradual.

El dissabte 23 de març es realitzarà una activitat per a poder conéixer millor les seues característiques i la d'altres aus que conviuen amb ell. Causes tan diverses com els hàbits alimentaris a l'hora del berenar dels xiquets, provoquen un progressiva desaparició d'aquest tipus de pardals.

El dissabte 23 de març tindrem l'oportunitat de conéixer millor als teuladins. Aquest pardalet porta convivint amb l'ésser humà des de l'Edat de Bronze, però, per primera vegada en la història està desapareixent dels nuclis urbans. És per això, que des del grup ciutadà de "Salvem el teuladí", grup que s'ha creat molt recentment, juntament amb l'Ajuntament d'Alcoi i el Grup Reiet d'Anellament, s'ha organitzat una activitat per a poder conéixer millor aquesta au, i unes altres que conviuen amb ell.

Aquest pardal porta al nostre costat des de fa més de 10.000 anys sense cap problema, però des de fa tan sols uns 20 anys, ha baixat en 25 milions el nombre de teuladins, sent aquesta un xifra que preocupa molt. Aquest pardal millora la nostra qualitat de vida sense quasi donar-nos compte, i és que ens protegeix de mosquits, mosques i processionàries.

Mascle comú del Teuladí. Viquipèdia

Algunes de les causes que han provocat que aquest animal desaparega d'una forma gradual i alarmant són la contaminació, la desaparició d'elements per a poder crear els nius com la teula moruna o fibres naturals com la llana d'ovella. També són causes importants l'aparició d'algunes espècies competidores com el colom urbà. Però, una de les causes més curioses és el canvi d'hàbits dels xiquets, i és que experts asseguren que els xiquets i xiquetes ja no berenen als parcs, i per això ja no donen molles de pa a aquests pardalets per a poder alimentar-los, i que a més aquells que van porten més quantitat d'aliments amb sucre o processats que afecten de manera negativa a la dieta dels teuladins.

Per tal de continuar coneixent les característiques i la situació que viuen aquests ocells, el grup ciutadà "Salvem el teuladí", juntament amb l'Ajuntament d'Alcoi ha tingut la iniciativa de dur a terme algunes actuacions com repartir menjadors i abeuradors en llocs estratègics de la ciutat, estudiar la possible instal·lació de nius per a teuladins, fer seguiments de la situació, realitzar campanyes divulgatives o preparar activitats, com la que tindrà lloc el dissabte 23 de març.

En aquesta activitat, que anirà conduïda de la mà de l'ornitòleg Pep Cantó, es realitzarà una captura científica en la qual es realitzarà l'anellament als teuladins i altres aus que conviuen amb ell, per així conéixer millor les seues principals característiques. La visita començarà a les 9.00 h al Parc de Caramanxel i les places són limitades.