El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sanitat no demanarà el canvi a fase 2 a partir del 25 de maig per "prudència"

Barceló també ha afirmat que "no hi ha cap greuge comparatiu" en alguns Departaments de Salut que estaran 3 setmanes en fase 1.

És el que més ha sorprés de la roda de premsa diària d'Ana Barceló, Consellera de Sanitat. La Generalitat Valenciana ha decidit que tota la Comunitat no passe a la fase 2 a partir del dia 25 de maig com previsiblement anava a succeir. D'aquesta manera, el Departament de Salut d'Alcoi estarà 3 setmanes en la Fase 1 com a mínim.

Barceló també ha afirmat que "no hi ha cap greuge comparatiu" en alguns Departaments de Salut que estaran 3 setmanes en fase 1. La consellera també apunta que "no crec que hi haja cap problema en què els Departaments de Salut que passaren abans estiguen una setmana més". Al·lega que, siga com siga, encara que estigueren en fase 2,"la mobilitat és provincial". Herme Vanaclocha, subdirectora general d'Epidemiologia de la Generalitat, ha sigut més contundent i ha dit que "demà s'ha de dir si volem passar de fase i pensem que és massa prompte per a demanar-ho".

Una de les novetats ha estat l'anomenat estudi de contactes. Bàsicament consisteix a 'rastrejar' en quines persones ha estat en contacte algú que presente simptomatologia de la Covid-19. Per fer aquest estudi es contractaran 1.210 professionals d'Atenció Primària. Estaran contractats durant 6 mesos.


Dades oferides per Sanitat


En tota la Comunitat Valenciana, hi ha hagut en total de 10.185 altes. En l'últim dia, a la província d'Alacant, 74. Els positius a la província han augmentat en 6 i a tota la Comunitat hi ha 10.930 diagnosticats per PCR. Pel que fa als ingressats a Alacant, hi ha 103, dels quals 27 estan a l'UCI.


En tota la Comunitat han mort 7 persones dels quals 2 eren residents. De les 7, 3 persones han mort a la província. Pel que fa a les residències, hi ha positius en 34 centres a la província i, de les quals, estan sota vigilància activa 7.

Desfase entre dades de Ministeri i Conselleria de Sanitat


A partir de hui, les dades es donaran per dies naturals, és a dir de 12 de la nit a 12 de la nit de l'endemà. Fins ara, les dades del Ministeri s'actualitzaven a les 15 h. aquest dimarts 19 de maig ha sigut la primera vegada d'aquest canvi i Sanitat ha atribuït aquest desfase de dades entre Ministeri i Conselleria (l'exemple més clar és que el Ministeri havia dit que no havia mort cap persona a la Comunitat, quan en realitat han mort 6).


Herme Vanaclocha ha atrbuit aquesta diferència al que es coneix en estadística com 'ajust de sèrie': "Estem en ple procés de canvi i el canvi s'ha fet hui. Anem a comptabilitzar els casos per PCR, però hi ha casos que són de dies abans" i s'ajusten dies després.


Vanaclocha també ha dit que "les dades nostres (les de la Conselleria de Sanitat) mai han coincidit amb les del Ministeri". La diferència està principalment amb les residències: Si un resident mor i no se li havien fet les proves per la Covid-19, es comptabilitzava com a cas sospitós. Herme Vanaclocha indica que "Conselleria sí que comptabilitzava aquests casos".

 

Més informació: Cronologia dels efectes de la Covid-19 en la província d'Alacant

Clica ací per a seguir les dades oferides dia a dia.