El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sanitat vol aplicar les fases per Departaments de Salut enlloc de províncies

La mobilitat entre comarques o províncies encara no s'ha concretat. Demà s'informarà sobre les franges horàries per als passejos de majors o corredors.

Així ho proposarà al Govern Central, per tal de poder aplicar la reducció de mesures per Departaments de salut o comarques. No s'ha avançat si alguns departaments assoliran fases abans que altres.

La consellera Ana Barceló diu que el pla de desescalada del Govern Central permet les propostes de les autonomies, i que ells demanaran canviar la unitat territorial provincial proposada per la del departament de salut. Açò suposa que les diferents comarques poden entrar en les fases en diferents moments temporals, tot i que aquest extrem no s'ha volgut confirmar.

Els indicadors per a comprovar que s'assoleix cada fase són la capacitat dels serveis sanitaris del departament per a seguir l'epidemiologia, la capacitat del sistema sanitari per a reforçar llits en cas de ser necessari, i la capacitat d'atenció primària per a fer seguiment dels nous casos que apareguen. També les xifres que fins ara s'ofereixen públicament com els casos positius acumulats, ingressats o altes. La consellera no ha fet cap referència a la xifra de morts, que és la que podria penar a les nostres comarques si s'accepta aquesta divisió per departaments.

Es comptarà en aquesta desescalada en els Ajuntaments, per assegurar que es compleixen les mesures. Però, malgrat açò, continuarà sense facilitar-se dades locals perquè "els municipis no requeriran saber les dades, a menys que s'haja de comunicar alguna cosa puntualment".

Un altre indicador a tindre en compte serà la mobilitat, així com situació econòmica i social. Ací entra un dels grans dubtes de moment, que és la possibilitat de traslladar-se a una segona residència entre comarques o en una província veïna. Davant els diferents dubtes que estan sorgint, Ana Barceló diu que els criteris finals per a saber si es passa de fase o com s'apliquen les mesures, encara no està concretat, i que ara es detalla la primera fase, la 0.

Barceló també recorda que el pla del govern central permet a les autonomies tindre flexibilitat amb les franges horàries per a passejos o eixides, i que s'informarà en els pròxims dies de com s'aplicarà a la Comunitat Valenciana. Sí que ha concretat que en aquesta fase 0 que comença el 4 de maig es permetrà eixides a majors, esport individual sense contacte, apertura de xicotets locals amb cita prèvia i s'obriran els horts municipals i familiars. També s'obriran els arxius i s'incorporaran els treballadors dels serveis socials.