El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Santi Hernández farà un documental sobre l'heroïna republicana, 'La Jabalina', assassinada pel Franquisme

El periodista alcoià ha aconseguit la major puntuació en la convocatòria d'ajudes de l'Institut Valencià de Cultura

El periodista alcoià Santi Hernández, actualment redactor de la nova televisió autonòmica 'Àpunt' rodarà un documental sobre la història de la treballadora, mare, lluitadora i republicana aragonesa, María Pérez Lacruz, 'La Jabalina', afusellada fa ara 75 anys a Paterna. Hernández rebrà huit mil euros de la Generalitat per fer la seua feina. Al seu currículum dins l'empresa Documentart, les obres "Alcoi, temple de Sant Jordi' o 'El somni modernista, Alcoi".

Ha obtingut la millor puntuació de la convocatòria pública de la Generalitat per mitjà de l'Institut valencià de la Cultura pel seu projecte sobre 'La Jabalina'. Hernández ha investigat sobre la figura de María Pérez Lacruz, una dona que arribà a València des de Terol en els anys 30 per treballar en la indústria. Una dona avançada a la seua època que va lluitar a la Guerra Civil del costat republicà i que es mostrà activa contra la repressió del Feixisme.

Perseguida per republicana i dona, la van afusellar fa ara 75 anys a Paterna. Perseguida i reprimida, li van llevar el seu fill només parir. És una heroïna del republicanisme prou desconeguda tot i que hi ha prou escrit sobre la seua història.

Santi Hernández rodarà la pel·lícula amb la qual pretén projectar la figura d'aquest exemple de superació, lluita i sacrifici per les causes ideològiques. Hernández ha produït prou documentals, almenys tres que fan referència a les nostres comarques. Un dedicat al Modernisme, un altre al temple de Sant Jordi i un tercer que versa sobre la vida 'alternativa' a la Serra Mariola.