El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Secrets de Banyeres de Mariola: El Castell

Les fotografies són autoria de Francisco Verdú.

Aplegant a Banyeres des d'Alcoi per la carretera autonòmica ens trobem amb la vista del seu majestuós castell medieval que s’alça en l’alt del cerro, vigilant la ciutat al llarg dels segles des del seu naixement al segle XII, com a fortalesa musulmana almohade.

Aquest castell ha vist passar soldats i batalles des d’aleshores, però no va ser fins a l’any 1705 amb les guerres de successió quan va adquirir importància, on al costat de Felip V es va utilitzar per a defensar la ciutat i el regne, atorgant a la ciutat de Banyeres el títol de ciutat noble, fidel, real i lleial. 

Hui, declarat Bé d’Interés Cultural des de 2014, darrere de diverses reconstruccions i reformes que li han tornat a donar vida després del seu deteriorament al segle XIX, el castell continua en peu com a símbol de la ciutat i gaudiment dels turistes que vulguen conéixer la seua història de la mà dels murs d'aquesta fortalesa i els guies locals. 

Tot i que el castell va ser parcialment reconstruït en 1803, continua reflectint les característiques més comunes de l’arquitectura medieval, construït en pedra i amb tècnica tapiera de planta quadrada, on podem observar les seues torres quadrades amb les emmerletades i on predomina l’ús de l'arc de mig punt amb dovelles. 

A l'entrada trobem el pati d’armes on el primer que ens impacta són les seues vistes, gaudint de la vista de tota la Serra Mariola, i podent observar les terres de València, Albacete i Múrcia, ja que aquest es troba en un encreuament de camins, afavorint la seua funció defensiva del moment, on descobrim el Molí de Sang, l'únic molí de tracció animal que existia en la comarca i l’aljub que servia per a emmagatzemar aigua a l’interior; en la seua torre més destacada, la torre d'homenatge, trobem el museu fester de Banyeres realitzada en honor al seu patró Sant Jordi, de qui podem veure una escultura als peus del castell, al costat de l’accés. 

La visita és possible els caps de setmana, a més a més, es fan visites guiades amb reserva prèvia al matí. Tota la informació amb horaris i preus la podem trobar a la següent pàgina web: Banyeres de Mariola Turisme 

Quan acabem la visita encara podem delectar-se de la resta de racons i secrets que té la població, des de la seua església barroca de Santa Maria del segle XVIII, l’ermita de Sant Crist neogòtica del segle XX i la torre de Font Bona que servia d’entrada a la ciutat del segle XVI fins a la seua ruta de Molins, que ens retreu al Banyeres del segle XIX on la població va ser pionera en la indústria paperera aprofitant-se dels salts que el seu Riu Vinalopó els brinda. 

Si encara et quedes en ganes de veure més construccions medievals, a la regió podem trobar altres fabulosos castells que estan dins de la ruta de castells del Vinalopó de la província d’Alacant, com el de Castalla del segle XIV.

Per últim, si penseu que no teníeu suficient, el castell de Banyeres es converteix de tant en tant en l'escenari d'una ‘’Escape Room’’, esdeveniments organitzats per l'empresa Escape Room Banyeres, tota la informació de pròximes dates la podeu aconseguir posant-se en contacte amb l'oficina de turisme o seguint-los a les seues xarxes socials Facebook o Instagram on mantenen la seua informació actualitzada. 

No deixeu de visitar aquest castell ple d’història junt amb la seua població plena de màgia que no deixa indiferent a ningú. 

 

 

 

 

 

Natalia Sanz Cañete 

Alumna del cicle formatiu de Guia, Informació i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola