El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sedano: "Em queden coses per fer a Alcoi, però des d'un partit alcoianista"

Jordi Sedano, més transparent que mai /AM
"Antoni Francés no ho està fent malament. Si es refà el PSOE en Madrid, poden tornar a guanyar"

Jordi Sedano (Alcoi, 57 anys), ex alcalde popular d'Alcoi entre 2003 i 2011 ens rep amb el to calmat i còmplice de sempre. Ha reposat el temps suficient per analitzar com és possible que l'alcalde més populista de tots els temps a Alcoi es quedara fora tant de la primera butaca del saló plenari com del mateix PP. Des dels No adscrits no amaga que aquell qui el va fer fora és ara el seu enemic principal i futur candidat popular a Alcoi: Rafa Miró. Està convençut que Fabra no aconseguirà majoria suficient en 2015 perquè el seu govern fa aigües per tots els costats i perquè a les Corts continuen manant els campistes "amb Cotino i companyia". Continua recolzant a mort al seu amic Miquel Peralta i reconeix que ha tingut ofertes d'UPyD, CDL i Ciutadans per encapçalar les seues files. No obstant això, per a les pròximes eleccions -si no passa res- es presentarà amb un grup independent i alcoianista de la mà de Mario Santacreu. Sedano encara té corda.

Jordi Sedano (Alcoi, 57 anys), ex alcalde popular d'Alcoi entre 2003 i 2011 ens rep amb el to calmat i còmplice de sempre. Ha reposat el temps suficient per analitzar com és possible que l'alcalde més populista de tots els temps a Alcoi es quedara fora tant de la primera butaca del saló plenari com del mateix PP. Des dels No adscrits no amaga que aquell qui el va fer fora és ara el seu enemic principal i futur candidat popular a Alcoi: Rafa Miró. Està convençut que Fabra no aconseguirà majoria suficient en 2015 perquè el seu govern fa aigües per tots els costats i perquè a les Corts continuen manant els campistes "amb Cotino i companyia". Continua recolzant a mort al seu amic Miquel Peralta i reconeix que ha tingut ofertes d'UPyDCDL i Ciutadans per encapçalar les seues files. No obstant això, per a les pròximes eleccions -si no passa res- es presentarà amb un grup independent i alcoianista de la mà de Mario Santacreu. Sedano encara té corda.

AM: Senyor Sedano. Com veu vosté la crisi de RTVV des de la distància?
JD: HI ha un desgovern absolut. Cert és que la tele ha crescut de manera desmesurada en els últims anys i ha estat totalment controlada pel govern. Jo mateix he estat víctima d'ella quan era alcalde d'Alcoi i pel fet de ser ‘Zaplanista' els periodistes em fugien per no traure'm... amb una clucada d'ull perquè ells no tenien culpa, però així era. L'error més greu ha estat que RTVV depenguera del poder polític i ara tancar-la. La millor solució és redimensionar-la, però no tancar-la.

AM: Com veus el govern valencià de Fabra?
JS: El veig sense rumb totalment, dividit i amb el lideratge de Fabra en entredit. A Fabra, el ‘Campisme' no l'ha deixat créixer. Entre la manca de Diners per la crisi i els problemes interns, la successió de Camps no ha arribat a completar-se, perquè a les Corts continua manant Camps amb Cotino i companyia. I el tema de la tele els arrossegarà a tots.

AM: Qui guanyarà les eleccions a la GVA en 2015?
JS: Sense dubte el PP no. Hi haurà clarament un tripartit provocat per la situació del PP.

AM: La seua eixida del PP no ha estat gens agradable. Després de tants anys, alcalde i un alt càrrec a l'executiva del PPA...
JS: Jo reament mai m'he sentit de dretes ni del PP en el sentit estricte de la paraula. Jo vaig entrar d'independent i espentat pel meu amic Rafa Peralta (germà de Miquel). Després per poder progressar i ser alcalde, em vaig afiliar. La divisió interna del PP va ser el pitjor, perquè volien acabar amb tot el que olorara a Miquel Peralta. I van anar a per mi. Però les coses són com són i ara, 200 militants del PP d'Alcoi han deixat el partit i se n'han vingut amb nosaltres.

AM: Com és Francisco Camps?
JS: Camps era o amb mi o contra mi. Peralta li plantà cara i li proposà diàleg i la pacificació del partit. I Jo també em vaig plantar i vaig demanar el mateix. Ho va interpretar com un atac i començà la Guerra fatal. Recorde el congrés d'Oriola com el moment de major tensió i més desagradable. Les pressions per part de Camps eren tremendes. A mi em van oferir ser un alt càrrec de la Generalitat si traïa Peralta i el ‘Zaplanisme'. Però eixa sèrie d'estratègies no anaven amb mi. El final tots ho saben. Jo era molt amic de Fabra i vaig tractar de parlar amb ell durant sis mesos. Però gent com Rafa Miró (actual president del PP d'Alcoi i més que probable candidat a l'alcaldia) va torpedejar eixa reunió. I quan Fabra i Ciscar em van rebre per demanar-me per favor que no me n'anara era ja massa tard.

AM: Aleshores Rafa Miró és el seu enemic?
JS: No, li desitge el millor. Per a mi tot ha estat una lliçó vital que m'ha enriquit. Podria estar ara ocupant un lloc rellevant a la Generalitat, però preferisc estar a Alcoi, treballant pels seus ciutadans. Jo sempre m'he bolcat pels ciutadans i els militants del PP. M'han decebut molts dels que eren regidors amb mi, però no políticament, m'han decebut personalment perquè jo els vaig donar la meua amistat. A Rafa Miró cal que el conegues en el dia a dia. És una persona que ha renegat i que diu que no recorda l'etapa de Peralta i Sedano. Perquè Rafa Miró no seria ningú sense Peralta. Perquè és ell el que l'alça des de 6-7 regidors a l'alcaldia.

AM: Si mirem el saló plenari actual, quins són els millors polítics"
JS: Hi ha molts. Perquè veges que no tinc res en contra. Nando Pastor és el millor portaveu que hi ha a molts kilòmetres a la redona. És un animal polític, com ho és Amparo Ferrando. Sent molta sintonia amb la regidora del PSOE, Aroa Mira, perquè conec la feina que fa amb la gent que més ho necessita i els temps que correm. El millor polític per a mi és el meu company Mario Santacreu per motius obvis, el millor portaveu Nando Pastor, la millor gestora la regidora del PSOE Lorena Zamorano i el millor candidat, Miquel Peralta.

AM: I el polític de què no es fiaria mai?
JS: Encara no ha arribat a l'Ajuntament...

AM: A Vosté l'acusen d'haver sigut l'escuder de Peralta i d'haver seguit sempre al dictat les seues ordes .
JS: Molts no entenen la fidelitat en política. És fonamental. En aquella època és en la què més llibertat he tingut. Fins i tot quan ell era alcalde i jo tinent d'alcalde, m'atrevisc a dir que manava quasi jo més.

AM: Què és de Peralta?
JS: No el veig tant, però tenim contacte. Ara es dedica a l'advocacia.

AM: I què passarà a Alcoi al 2015? Serà Rafa Miró alcalde?
JS: Ho decidiran els alcoians. Jo crec que tornarà a haver un bipartit o un tripartit; fins i tot el PSOE en minoria. UPyD traurà representació segur. Si el PSOE es renova a Espanya i a Alcoi acaben bé la legislatura, Toni Francés té moltes possibilitats de renovar el poder.

AM: Quina opinió té de l'alcalde d'Alcoi?
JS: Mai parlaré malament d'un alcalde, perquè sé el que es pateix. Fins i tot amb Josep Sanus tinc bon contacte. Francés és bona persona, tinc bona relació. S'equivoca en algunes coses i encerta en unes altres. Jo crec que es consolidarà en la candidatura del PSOE. A més, té un equip escàs però competent amb persones com ara Manuel Gomicia o Lorena Zamorano. No ho estan fent malament.

AM: I del tema de La Española?
JS: S'han de fer les coses bé perquè és un tema vital. L'empresa té els conceptes molt clars i va molt ‘en serio'. Tenim un problema greu amb alguns col•lectius que li posen el ‘però' a tot. Em fa por que no es faça res perquè s'acumulen les al•legacions i es dilate el procés judicial. Jo vaig patir açò en primera persona amb el tema de la Font Roja. Resulta difícil explicar a algú de fora d'Alcoi el ‘lio' que es va armar perquè volíem rehabilitar 30 xalets on abans hi havia 30 xalets.
El que fa La Carrasca es respectable però cal pensar en el futur d'Alcoi. Per contra em sembla molt encertada la contundència amb que els empresaris de FEDAC ha defensat el projecte.

AM: I què opina del BLOC?
JS: És una llàstima. El problema és que van créixer massa ràpid. No esperava que caigueren del govern tan ràpid. Jo sempre he comulgat amb la línia política de Paco Blay lluny de la de Rafa Carbonell, un tant radicalitzada. Si es rearmen encara poden tindre futur a Alcoi.

AM: De què es penedeix de la seua era d'alcalde?
JS: No sé. Potser el tema de La Canal hauria d'estar resolt. El tema de Serelles també es podria haver fet d'una altra manera més dimensionada. Però en aquell moment ens acusaven de no créixer urbanísticament. Serelles era la millor urbanització del segle XXI.

AM: I de què està més satisfet?
JS: De les coses que no es poden vore. Ajudar a la gent en qüestions socials o conéixer a dos persones fantàstiques. La primera és la monja Sor Elisa Verdú, a la que vam ajudar a muntar una escola a Moçambic. El segon, Bebo Valdés, amb qui vaig sopar després d'un concert i em va captivar.

AM: I què fem amb Sedano en 2015?
JS: No em preocupa en absolut ni m'obsessiona. Estic tranquil. M'han buscat del CDL, d'UPyD i de Ciutadans. Però només em presentaria en un format de partit independent i per Alcoi. Ara mateixa les coses estan així, però crec que em queden coses per fer per Alcoi des d'un partit nou.

AM: I personalment?
JS: Estic pendent del Banc de València i de la seua absorció per la Caixa. En gener sabrem què passa.

AM: Pensa que s'ha perdut molt del que va fer vosté com a alcalde?
JS: Són temps difícils. La qüestió és que ara gaudim de moltes de les coses gestionades aleshores sobretot en matèria d'Urbanisme, Cultura i Turisme. El Principal es queia, el Calderón el vam rehabilitar. Es podria haver fet millor, potser, però es va fer. Els col•legis Miguel Hernández, ampliació del Romeral, Escola d'Art, Escola d'idiomes, institut de Batoy, ampliació de Cotes Baixes, etc.