El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sense flors per al dia de la mare. Les floristeries d'Alcoi segueixen tancades i s'exposen a abundants pèrdues

Els professionals del gremi han plantejat alternatives; per exemple traslladar el dia de la mare al 14 de juny.

Les floristeries d'Alcoi han acordat no oferir els seus serveis per al dia de la mare, una de les seues campanyes més profitoses de l'any.

S'apropa el dia de la mare -3 de maig- i amb les restriccions imposades per l'estat d'alarma hi ha uns establiments que es veuran especialment perjudicats: les floristeries. Es tracta de la seua segona campanya més profitosa de l'any, soles per darrere de Tots Sants. En Alcoi, una floristeria pot arribar a facturar entre 10.000 i 12.000 € durant el cap de setmana que es commemora aquest dia. Els comerciants donen per perduda la campanya i ja pensen a reprendre l'activitat a partir de l'11 maig, data marcada pel Govern per a començar la desescalada en el petit comerç.

"Aquesta campanya serveix per a omplir les arques i recuperar les vendes d'altres èpoques en què no venem tant. Els màxims perjudicats som nosaltres, però pel bé comú considerem que el més adient era no oferir el servei". Així valora la situació Rafa, de la floristeria Rosa Mary. Reconeix que tots els comerços del gremi en Alcoi s'han posat d'acord per a renunciar a la campanya: "hem parlat molt sobre com afrontar aquesta situació i creiem que és la millor decisió". Una forma diuen d'evitar la competència deslleial i d'eixir més units per a quan finalitze aquesta crisi.

A pesar de tot, la gent continua trucant a les floristeries amb l'esperança de poder realitzar els seus encàrrecs. Tradicionalment, els dies de major activitat són òbviament el primer diumenge de maig (que coincideix amb el dia de la mare) i el dia anterior, encara que els més previsors fan les seues comandes al llarg de la setmana.

La perspectiva de cara a aquest diumenge seria la de nombroses comandes, tant a domicili com en les mateixes floristeries; una situació incompatible amb l'actual situació d'estat d'alarma. L'esperança es concentra en el dilluns 11 de maig: l'inici de la primera fase de desescalada. El petit comerç es podria tornar a activar, encara que tot depén de l'evolució de la pandèmia en els pròxims dies.

Iniciatives per a recuperar la facturació

Els professionals del gremi han plantejat alternatives; per exemple traslladar el dia de la mare al 14 de juny. Una idea que suscita dubtes: "És molt complicat traslladar una data tan concreta. En Alcoi, quan celebrem les Festes el primer cap de setmana de maig, perdem la campanya, i els intents per recuperar-la posteriorment mai funcionen", es resigna l'encarregat de la floristeria Rosa Mary.

La situació és compromesa, però s'espera un important repunt a mesura que s'inicie la desescalada. Quan la gent isca al carrer, serà ocasió de visitar a familiars, amistats... i una bona forma de celebrar aquest reencontre pot ser regalant flors.