El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Crush.Germán Llorca-Abad,

Crush.Germán Llorca-Abad

Serà que ja no hi ha incendis a l’Amazones...

Dos setmanes i pareix que s’hagen apagat tots els incendis. És el preu de viure en una època on tot és comunicació i només comunicació (no llegiu tan ràpid... l’última frase té més mala hòstia de la que sembla). És a dir, és el fet de comunicar-se en ell mateix; sense continguts, sense memòria.

La comunicació humana, la comunicació entre les persones, hauria de ser com exercitar una voluntat d’enteniment amb l’altre, una voluntat de comprendre què diu i què pensa. I resulta que, com he insinuat, en l’època de la híperconectivitat, la del contingut és la part més irrellevant: a mi què més em dóna el que pense l’altre, si m’ha fet un «like»!

Jo afegiria que l’altra cosa més irrellevant és la memòria. Aparentment, segons el que es veu a les xarxes socials i mitjans de comunicació de tota la vida, passem d’estar una setmana «súper preocupats» pels incendis a l’Amazones, a un altra on només importa DANA. La pròxima, supose, serà com els incapaços de PSOE i UP consenteixen dur-nos a unes noves eleccions. I d’eixa forma tan lleugera, anem passant: mentrimentres, el meme del dia, la declaració escandalosa del dia, la foto espectacular del dia, el fúrgol i Sálvame Naranja.

És a dir, la realitat despareix davant dels nostres nassos perquè som incapaços de connectar la informació que «corre per les pantalles». Som incapaços de connectar els fets entre ells. La falsa sensació d’onmipotència que donen les tecnologies de la comunicació és... això mateix, falsa. Ara, l’Amazones ja no és un problema. I quan passe la DANA, quan tots els carrers d’Oriola s’hagen eixugat, tot haurà sigut com un «tuit», una foto de l’Instagram, o un «like» del Facebook. Això sí, que a ningú tinga la temptació de connectar la deforestació de l’Amazones (i d’altres masses vegetals del planeta) ni amb el canvi climàtic, ni amb el que passa a Oriola (no siga cas que siga roí per a l’economia).

Coneixeu la Teoria del Pic de Hubbert? Llegiu-ho ací, encara que jo vos la resumisc: el petroli s’acaba, és a dir, la base de tota l’economia s’acaba sense remei. És per això que cal trobar una alternativa que entre en la lògica del sistema econòmic vigent (l’alternativa és deixar de despilfarrar, però jo vos explique quina és «l’alternativa» que de veres interessa). 

L’any 2007, Bush fill volia convéncer a Lula per impulsar un programa de substitució del petroli per l’etanol. L’etanol és un biocombustible que s’obté, bé a partir d’una massa vegetal, d’algunes classes de cereals, de la canya de sucre, o la remolatxa. Mireu si era una bestialitat tan gran, és a dir, arrasar mig Amazones, utilitzar unes quantitats ingents d’aigua potable, per a cultivar cereals que no haurien d’alimentar persones, sinó cotxes... una bestialitat tan gran, que en aquell moment no es van atrevir a portar-la endavant. Lula no ho va consentir i també és que el partit de Bush va perdre les eleccions davant Barack Obama l’any 2009.

Ara... ara és que ja «no hi ha alternativa» i el món s’acabarà, però perquè som una raça d’imbècils. Trump és inclús més imbècil que Bush i, definitivament, Bolsonaro és un infraser. A cremar Amazones s’ha dit, que no hi ha alternativa.I feu les vostres càbales i no vos deixeu enlluernar per les vostres cabòries. Utilitzeu les ferramentes de comunicació que teniu en les vostres mans per a construir memòria, no per a jugar al Candy