El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sergi Castillo presenta a Cocentaina un treball d’investigació sobre la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

L'acte de presentació és el pròxim dissabte 20 de novembre a les 19h al Centre Cultura El Teular de Cocentaina

El llibre escrit pel periodista i professor de valencià, Sergi Castillo, trau a la llum detalls del pacte lingüístic i de la creació de la Acadèmia Valenciana de la Llengua. Parla dels interessos polítics i personals, així com del paper dels mitajns de comunciació i altres entitats com la Universitat o la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Sergi Castillo presenta el pròxim dissabte 20 de novembre a les 19h al Centre Cultura El Teular de Cocentaina el seu últim treball d’investigació titulat ‘Operació AVL. El pacte lingüístic del valencians’. Aborda en el llibre els secrets al voltant del pacte lingüístic orquestrat per Eduardo Zaplana i Jordi Pujol entre els anys 1996 i 2002 que va donar com a fruit l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El treball se suma a la col·lecció Panomara de Vincle Editorial. I narra  la història de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ara que s’han complit 20 anys de la seua constitució i 25 des que els tres polítics pactaren en secret la seua creació per a  posar fi al conflicte lingüístic i identitari que des de la Transició enfrontava els valencians entre catalanistes i blavers.

El llibre trau a la llum detalls d’una operació arriscada, els interessos polítics i personals que s’hi amagaven darrere, el paper dels mitjans de comunicació o la situació interna de la Universitat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

L’obra ofereix totes les claus històriques d’aquell tracte, però també conta els avatars, perills i conspiracions de les dues dècades de vida de l’AVL, amb el testimoni directe dels seus principals protagonistes. 

L’autor és és periodista i professor de valencià d’Ensenyament Secundari i Batxillerat. Ha treballat d’assessor de comunicació per a diferents institucions i col·lectius i ha participat com a expert en activitats organitzades per la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, les Corts Valencianes o el Congrés dels Diputats, a més d’haver treballat com a periodista a diversos mitjans de comunicació.

L’acte comptarà amb la participació de tres figures destacades del panorama lingüístic i cultural de la comarca: Joan Jordà, Vicent Romans i Verònica Cantó.