El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Setmana per a la memòria històrica a l’Andreu Sempere amb xerrades i exposicions

El principal objectiu d’aquests dies és conscienciar l’alumnat sobre els perills dels discursos excloents, racistes i xenòfobs.

Jordi Peidro presentarà el seu llibre  “Aquella guerra que sufrimos” i Guillem Llim narrarà la història d'un llibreter valencià que va permetre salvar la vida de 300 espanyols a Mauthausen.

El compromís de l’IES Andreu Sempere per la memòria històrica torna a evidenciar-se gràcies a la celebració del 23 al 27 de gener de la Setmana de L’Holocaust i la Deportació. El principal objectiu d’aquests dies és conscienciar l’alumnat sobre els perills dels discursos excloents, racistes i xenòfobs. Activitats totalment extracurriculars.

La tornada a la normalitat després de la pandèmia, permet portar a diversos conferenciants, entre ells a Jordi Peidro i Guillem Llim. Peidro és un col·laborador habitual del centre. En aquesta ocasió presentarà la seva obra  “Aquella guerra que sufrimos”. Es tracta d’una novel·la gràfica de la que l’alumnat del Batxillerat artístic gaudirà la història, però també la magnífica il·lustració de l’autor Alcoi. Mentre que Llim explicarà la història de César Orquín, un llibertari valencià que va aconseguir salvar la vida de 300 espanyols a Mauthausen. Aquesta història ha estat soterrada durant molt de temps pels interessos polítics, i que ara Llim ha rescat a través d’un llibre i d’un documental de pròxima edició.

Tot l’alumnat del centre treballara d’alguna manera sobre el tema. Per això, gràcies a la Universitat d’Alacant, es visitarà l’exposició “El Final de la Guerra Civil a Alacant”. Es tracta d’una magnífica mostra que, amb la col·laboració de la Comissió Cívica d’Alacant per al Recuperació de la Memòria Històrica, van realitzar professors d’història com ara Mónica Morena, José Ramón Valero o Francisco Moreno.

Gran part de la programació recau sobre el propi alumnat. En especial en l’experiència que alumnat de 2n de Batxillerat i 4t de l’ESO van tenir a França i a Alemanya als seus respectius viatges de l’Erasmus+. Les més majors van reconstruir la ruta de l’exili dels republicans espanyols fugint del feixisme (us adjuntem un audiovisual on narren la seua experiència) i els de quart van passar recentment una setmana a l’antic camp d’extermini nazi de Buchenwald. Elles i ells narraran les seves experiències.

El compromís de l’IES Andreu Sempere amb la pau i la memòria s’ha vist reforçat recentment amb la participació a la Xarxa d’Educació i Memòria, com fa anys que participen de la Xarxa “Mai Més” de Memòria i Prevenció del Feixisme i és Escola Associació a la UNESCO.