El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Si no proves un cigarret abans dels 18, ja és molt més difícil que caigues en aquest vici

El 90 per cent dels fumadors s'inicien en l'etapa adolescent, a partir dels 13 anys i abans dels 18. Així que si s'aconsegueix retardar eixe primer cigarret, és molt més probable evitar el vici en els joves. És alguna de les dades que s'han oferit amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

El 31 de maig s'ha celebrat el dia mundial sense tabac, amb diferents taules informatives en els centres de salut i tallers a l'Hospital. Però també és la clausura de mesos de treball des del Departament de Salut de les nostres comarques i les Unitats de Prevenció de Conductes Addictives (UPCCA) de l'Alcoià i el Comtat, que amb la campanya Viu sense Tabac, aposten per conscienciar sobretot a la gent jove amb tallers informatius als centres escolars.

Més de 1.300 escolars de primer d'ESO han rebut informació per part d'un equip de mèdics, infermeres i treballadors socials sobre els riscos del tabaquisme, amb especial èmfasi enguany en les nous dispositius, com el cigarret electrònic. Des del departament de salut incideixen en què és bàsic "evitar o retardar el consum del primer cigarret, que sol ser als 13 anys, perquè se sap que més del 90 per cent dels fumadors s'iniciaren en l'etapa adolescent, i que és molt difícil que després dels 18 anys s'inicien en aquest hàbit".

I en el dia central, s'han instal·lat més d'una dotzena de punts antitabac en les portes dels centres de salut d'Alcoi, Ibi o Cocentaina, on s'insistia en el missatge que "deixar de fumar no és fàcil, però és possible. Requereix esforç, temps, voluntat i suport, no sols de l'entorn, sinó de vegades també d'experts".

Amb el dia mundial sense tabac, organitzat per l'OMS, es vol fer reflexionar sobre les quasi 7 milions de morts a l'any que provoca el tabaquisme, convertint-la en "la primera causa de mort prevenible en el món". A més recorden que a Espanya es veu un repunt del tabaquisme en adults, amb un 34 per cent de fumadors, segons les dades de l'informe EDADES del Ministeri de Sanitat.