El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Hèctor Climent, membre de la candidatura de PSPV-PSOE Alcoi

Hèctor Climent

Siguem escèptiques

És any electoral. Any de votacions. Un acte en no pocs casos menyspreat, i que per contra té una funció vital: mantindre en moviment i dinamisme la d…

És any electoral. Any de votacions. Un acte en no pocs casos menyspreat, i que per contra té una funció vital: mantindre en moviment i dinamisme la democràcia representativa.

Però què és la democràcia representativa? Què signifiquen aquestes dues paraules?

Aquestes dues paraules soles signifiquen una cosa: la forma en la qual el poble elegim a les nostres representants del poble, per a que organitzen la nostra vida sense que ningú ens impose el nostre futur. En aquest acte escollim a aquestes persones i les renovem. Aquelles mateixes representants que gestionaran i legislaran la nostra ciutat, comunitat, estat, inclús continent. No, no és cap cosa menor... Al llançar la papereta dins l'urna estem literalment decidint el nostre futur, i aquesta és la nostra llibertat i el nostre poder.

Però n'hi ha una cosa que pot minvar i destruir aquest poder que tant d’esforç i vides en el passat ha costat d’aconseguir: la mentida.

Si la veritat ens farà lliures, la mentida ens torna esclaus...

La mentida, els «bulos», les falsedats, atempten de forma directa contra la nostra llibertat d’elecció, doncs si elegim condicionats per aquestes, no som lliures, i hem perdut tot el nostre poder com a ciutadanes.

Tots hem caigut víctimes de mentides, ens les hem cregut i les hem difós; però en l'actualitat n'hi han certs partits polítics que per afavorir a uns pocs intenten convéncer a la majoria utilitzant la por. I com la realitat no fa tanta por com ens pretenen transmetre, es dediquen a manipular-la, o directament a inventar-la, envaint la ret de mentides i «bulos». Bulos en cartells al Facebook... Bulos en text al Whatsapp... Bulos a les notícies i els mitjans afins... Bulos en imatges a l'Instagram... I tot que en molts casos es pot demostrar fàcilment que és mentida, seguixen circulant, impunes, sense càstig legal (ni electoral).

És trist vorer com aquests partits no sols és que mentisquen contínuament, sinó que el difícil és trobar-li alguna veritat al seu relat. Jo personalment, que estic a favor i defense a capa i espasa el pluralisme polític que contempla i protegix la nostra constitució vigent en el seu primer article, no puc entendre el fet d'haver de mentir per defensar una posició política. Pense que és el recurs d’aquells que no tenen per on sostindre les seues pròpies idees (pot ser perquè no en tinguen, o perquè ni se les creguen...). Pense que es poden defensar totes les posicions polítiques des de la veritat, sense necessitat de mentir.

En qualsevol cas, vinguen d’on vinguen, TOTES les mentides són tòxiques. I no soles en política, també en salut, medi ambient, hàbits de vida...

Mentir no és gratuït ni innocent. Mentir ens fa mal a tots. És un atemptat contra la societat. És per això que pense que necessitem una legislació més restrictiva tant amb la creació com amb la difusió de mentides, una legislació que exigisca una rectificació pública i una eliminació d’aquest dany al poble.

Però mentre aquesta legislació no existisca, tu, jo, totes, sols tenim una ferramenta; una única cura per poder contrastar les mentides amb les quals ens volen contaminar: ser escèptiques, i contrastar totes les informacions amb fonts fiables (BOE, DOGV...).

Aixina que sí, siguem escèptiques. Votem ara i sempre el nostre futur, però netament, sense embrutar tan necessària acció. Decidim el nostre futur unides, fent exercici d’aquest poder amb llibertat.

Siguem escèptiques, companyes, siguem escèptiques.