El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

S'incrementen els intents d'estafa per internet o telèfon

Des de l'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor, l'OMIC, s'alerta que en aquests dies de confinament, s'incrementen els intents d'estafa sobretot per correu electrònic i per telèfon.

L'OMIC recorda que les empreses de telefonia, llum, aigua o els bancs, mai demanen les dades personals per telèfon o correu electrònic. Eviteu oferir aquesta informació si no és per canals segurs. 

Des de l'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor, l'OMIC, s'alerta que en aquests dies de confinament, s'incrementen els intents d'estafa sobretot per correu electrònic i per telèfon. Han tingut constància de cridades des del telèfon 933937091 al·legant una errada en la factura de qualsevol servei, com llum, o dient que el comptador ha donat error. I per a solucionar-ho, reclamen els últims 4 dígits del compte o la targeta de crèdit.

També es fan passar per una comercialitzadora i amb excuses com descomptes o revisions, fan un canvi en la companyia de llum o gas.

Per correu electrònic s'utilitza el conegut com Phising, la suplantació d'identitat, sobretot d'entitats bancàries, amb un enllaç on es reclamen les dades, "però evidentment se li reenvia a una pàgina falsa".

Mai donar dades personals per telèfon o correu

Des de l'OMIC, i com a organisme oficial de consum, recorden que ni els bancs, ni les companyies de telèfon, llum o gas, demanen mai dades per telèfon o correu. Compten amb telèfons d'atenció al client, o àrees de client a les seues webs on cal entrar amb contrasenya i usuari. L'OMIC a més recomana no buscar el telèfon d'atenció en Internet, sinó en les factures o en la mateixa web real de la companyia, per no arribar a un telèfon fals.

Així, i per norma general, mai cal donar dades personals per telèfon o correu electrònic. "Independentment que es puga presentar després una reclamació en l'OMIC, o una denúncia en la Policia Nacional per un possible frau o estafa, el millor és PREVINDRE perquè no passe. No podem comprovar la identitat de qui ens crida ni saber si és veritat el que diu, per tant, millor desconfiar en aquest sentit i no donar les nostres dades".