El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sis anys d'excavacions en l'assentament ibèric del Cabeçó de Mariola

Una vintena d'investigadors de les universitats d'Alacant, Complutense de Madrid i el CSIC han participat en l'excavació.

Els treballs d'enguany suposen la 6a campanya d'excavacions des que s'iniciaren l'any 2013, dirigides per Ignasi Grau, professor de la Universitat d'Alacant, i Josep Maria Segura, director del Museu Arqueològic d'Alcoi.

Per sext any consecutiu el jaciment arqueològic iber-romà del Cabeçó de Mariola (Alfafara-Bocairent) ha sigut objecte d'una campanya d'excavacions arqueològiques. Les excavacions, a càrrec d'un grup investigador de la Universitat d'Alacant, han permés obtenir un considerable cabal d'informació sobre la forma de vida dels últims ibers de la zona.

Durant les quatre setmanes de treballs de camp, del 10 de juny al 5 de juliol, vint estudiants i graduats de les universitats d'Alacant, Complutense de Madrid i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han excavat un sector del poblat format per espais de carrers i muralles en el sector nord-est del poblat.

Els treballs han permés documentar la fortificació que es va construir en l'última fase d'habitació del poblat entre els segles II-I abans de Crist, en l'inici de la presència romana en les nostres terres, un període escassament conegut en l'arqueologia i la història comarcal.

Acabat aquest cicle de sis anys d'excavacions, els nous objectius són l'anàlisi detallada de la documentació obtinguda i la difusió d'aquesta, la restauració de les troballes recuperades, i la posada en valor d'aquest jaciment arqueològic.

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, ressalta el bon fer dels directors, Ignasi Grau i Josep Maria Segura: "Han sigut sis anys d’un gran treball al Cabeçó de Mariola, amb molta professionalitat i uns resultats molt destacats, que demostren l’interés de tots aquells que han format part d’aquest projecte per entendre d’on venim i saber un poc més d’eixos pobladors, els últims ibers en estar a aquestes terres".