El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sis autoritzacions i horaris delimitats per a poder entrar en vehicle al centre d'Alcoi

L'ordenança de conversió en zona de vianants d'Alcoi es va aprovar en el plenari del passat 5 de febrer, on va entrar per urgència. El debat va durar vora mitja hora i el pots seguir en el vídeo del plenari, al final, a partir del temps 4.25.50. Hui s'ha publicat en el BOP de manera oficial, i pots llegir-la completa ací.

L'Ajuntament preveu que en vora tres setmanes s'inicie el termini per poder demanar l'autorització corresponent per accedir al centre en vehicle, una vegada s'ha aprovat definitivament l'ordenança de conversió en zona de vianants. Et detallem les autoritzacions, els horaris i les sancions que estableix l'ordenança.

Alcoi ja compta amb ordenança de peatonalització, aprovada pel ple del passat 5 de febrer i publicada aquest mateix 17 de febrer al Butlletí Oficial de la Província. L'ordenança estipula l'àmbit d'actuació al centre de la ciutat; les sancions per incompliments, que poden arribar fins als 600 euros; i les diferents autoritzacions i horaris per als vehicles de residents o repartiments.

Però que ja tinguem ordenança no significa que vagen a tancar ja el trànsit al centre de la ciutat. El regidor de mobilitat Jordi Martínez diu que "una cosa són les ordenances, que són documents molt jurídics, i altra cosa és el pla de peatonalitzacio". Així, ara es desenvoluparà tot per fases i la primera és informar a la ciutadania de la nova ordenança i obrir el termini perquè els veïns demanen l'autorització pertinent per al seu vehicle. La intenció del consistori és iniciar tot aquest procés en vora tres setmanes; i el tancament de carrers serà en una fase posterior en data per concretar.

 

Autoritzacions, horaris i sancions

I quines són les autoritzacions previstes? Doncs hi ha fins a 6 diferents, identificades per lletres i colors, i que s'han de portar en un lloc visible del vehicle. Les tres primeres estan pensades per als particulars: la R de Resident, la MR per als residents amb mobilitat reduïda, i la G per als que tan sols accedeixen a un garatge. Les altres tres estan pensades per als repartidors i treballadors, així tenim la D per a càrrega i descàrrega o repartiment a domicili, la C per al repartiment de menjar a domicili, i la F per al repartiment a Farmàcies. A banda, també es preveuen autoritzacions puntuals per a obres, mudances, celebracions o per accedir a establiments hotelers. I els serveis tècnics d'urgència, com reparacions, tindran 48 hores posteriors per a justificar l'accés.

No necessiten autorització ni bicicletes ni vehicles de mobilitat personal. I també es podrà passar sense autorització pel carril d'enfront de l'Ajuntament si vas al pàrquing del Racó.

L'ordenança també concreta els horaris d'accés per als vehicles amb autorització. Per a entrar a un garatge no hi ha horari delimitat, tot i que tan sols es permet la circulació fins al garatge i d'eixida, sense pegar voltes. Però si ets resident i no tens garatge, sí que tens un horari establit tant per a buscar lloc d'aparcament com per a descarregar en la porta de la teua vivenda. L'horari de diumenge a dijous preveu dos hores de matí, dos hores a migdia i tres hores a la nit, en concret de 8.30 a 10.30; de 14 a 16.30 hores i de 19.30 a 22.30. Els divendres, dissabtes i vespra de festiu l'horari de nit s'avança fins a les 20.30 hores.

La càrrega i descàrrega tindrà zones habilitades i un horari amb dos hores de matí de dilluns a dissabte, i una hora de vesprada entre setmana. El repartiment de menjar a domicili podrà circular tots els dies de 13 a 15 hores i de 20.30 a 23.30 hores.

I també es detallen les possibles sancions. Es preveu 20 sancions lleus, que poden arribar fins als 100 euros de multa. Moltes es refereixen a l'actuació de patinets i bicicletes, que poden circular però han de respectar la prioritat dels vianants, i certes distàncies amb les façanes o persones. També s'inclou no tindre a la vista l'autorització del vehicle o accedir a la zona de vianants per un lloc no autoritzat.

Les possibles sancions greus arriben fins als 250 euros, i són 9, com accedir sense autorització, cedir l'autorització a un altre o no respectar la prioritat de vianants i ciclistes. I per últim es contemplen 6 sancions molt greus que poden arribar als 600 euros. Ací s'inclou la falsificació d'autoritzacions, circular a major velocitat de la permesa (20 quilòmetres per hora en tot l'àmbit d'actuació), o accedir amb vehicles pesants no autoritzats.

Àmbit d'aplicació de l'ordenança.

 

Al·legacions i aprovació al plenari

L'ordenança de conversió en zona de vianants, segons les dades oferides per l'Ajuntament, ha rebut un total de 27 al·legacions; algunes comptaven amb el suport de veïns i comerciants, o les associacions veïnals. Finalment s'han aprovat 3 d'aspectes concrets: que es consideren els horaris en vespra de festiu; que el repartiment de menjar, si es fa en vehicle elèctric xicotet, no tinga restricció d'horaris; i que es puga circular per la plaça per accedir al pàrquing del Racó. El regidor de mobilitat Jordi Martínez explica que la resta d'al·legacions no s'han acceptat perquè eren apreciacions o preguntes, i assegura que "tot i que no es preceptiu", es contestarà a totes per raonar la negativa.

Una vegada conclòs el termini d'al·legacions l'ordenança va entrar per urgència en el plenari del 5 de febrer, on es va aprovar amb els vots de socialistes i Podem Alcoi. Compromís i Guanyar Alcoi es van abstindre, i la resta de formacions, PP, Cs i VOX, han votat en contra.