El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

So, text i imatges de 70 anys d'ambaixades, ara en un llibre

La capitania de les Tomasines ens porta la primera recol·lecció d'imatges i documents de les ambaixades de les festes de Moros i Cristians. 432 pàgines i més de 700 imatges en una edició limitada de 300 exemplars. La presentació al públic serà el 13 de desembre a les 20,15 hores al Círculo Industrial.

Javier Gisbert explica que el projecte es va iniciar l'any 2007, quan va guanyar el concurs d'ambaixadors i "veig que falta documentació que parle d'eixe acte. Hem parlat dels capitans, dels alferes i de les festes en general, però de les ambaixades hi ha una manca d'informació". Ara, i gràcies a la capitania de les Tomasines, el llibre de Javier Gisbert veu la llum en una edició única i limitada de 300 exemplars.

Al llarg de 432 pàgines i més de 700 imatges, s'arreplega molta informació sobre els ambaixadors i les ambaixades, amb 29 biografies de diferents ambaixadors, o reproduccions dels diferents llibrets de les ambaixades. Però també moltes curiositats com l'única fotografia que es guarda de quan l'ambaixador baixava fins al castell amb els ulls tapats, per no descobrir el camí fins a la fortalesa enemiga. O que els primers ambaixadors del que tenim constància s'anomenaven Gisbert i Sanz, tal qual els ambaixadors actuals. Javier Gisbert diu a més que aquest llibre suposa "una petita intrahistòria del teatre amateur alcoià, perquè la majoria d'ambaixadors formaven part de les companyies locals d'aficionats".

A l'esquerra, el CD de regal. A la dreta, l'única imatge que hi ha ad'un amabaixador amb els ulls tapats.

Però el llibre ha comptat amb moltes col·laboracions. Des de la portada, feta per Ignacio Trelis, fins a la maquetació de Miguel Ángel Carrión, qui ha dedicat dos anys a aquest treball. Però a més compta amb el que Javier Gisbert anomena "veus autoritzades, persones que tenen molt a dir de l'acte de les ambaixades al llarg dels últims 50 anys". Així, trobem textos de Lluís Vidal, Antonio Castelló, Xesca Lloria, Elisa Beneyto o José Tormo Colomina, entre altres. Javier Gisbert també agraeix la participació de Kiko Templario, qui ha ajudat amb la catalogació i identificació de les persones que ixen en moltes de les fotografies.

I això no és tot, perquè el llibre va acompanyat amb un CD de regal on s'arrepleguen 70 anys de les veus de les ambaixades. "No és una qualitat de so alta, però sí que es podrà vore els diferents estils. Cada ambaixador ha posat el millor del seu art, la seua saviesa, el seu coneixement", diu Javier GIsbert. El disc inclou una peça única amb uns versos de l'anterior capità de les Tomasines, i que han sigut completats per la veu del seu fill i actual capità Juan Enrique Miralles.

Presentació a la premsa del llibre de les Ambaixades

L'autor de la portada Ignacio Trelis s'ha mostrat molt satisfet de participar en el llibre i assegura que "serà un referent per a la història alcoiana i la cultura festera".Per la seua banda, el capità de les Tomasines, Juan Enrique Miralles, explica que el llibre ha estat també finançat per Borras Encar, l'empresa que va fundar son pare. I tots els diners arreplegats de la venda es destinaran a dos entitats d'ajuda: La Salle Acoge i AEDIP, l'Associació de malalts afectats per dèficit d'immunodeficiències primàries.

La presentació al públic del llibre es farà el pròxim 13 de desembre, en el Círculo Industrial a les 20,15 hores. Allí ja es podran adquirir exemplars, i a partir del dia 14 en les llibreries d'Alcoi. Es recomana reservar perquè s'ha fet una edició limitada de 300 exemplars. El preu del llibre és de 35 euros, tot i que s'ha fet també una edició amb una portada doble per 45 euros.