El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

S'obrin a visites les residències de majors, excepte la d'Alcoi on el brot encara no està tancat

En fase 2 es permet la visita a familiars, sempre amb cita prèvia i si el centre està net de coronavirus. També es permeten els reingressos per aquells que havien demanat l'alta voluntària durant el coronavirus. Tot es detalla en l'ordre publicada aquest 1 de juny al DOGCV.

Amb l'entrada a la fase 2 es permeten de nou les visites a majors ingressats en geriàtrics, persones dependents o a pisos tutelats; però sempre amb cita prèvia i moltes mesures de seguretat. No poden accedir a aquesta nova mesura els centres amb brots no tancats, així que la DomusVi d'Alcoi, a efectes de visites, continua en la fase 0. 

El Diari Ofici de la Comunitat Valenciana ha publicat aquest 1 de juny l'ordre que regula de nou les visites a familiars que són residents en centres de majors, per a persones amb discapacitat o en pisos tutelats. A més de la cita prèvia, s'estipulen mesures molt concretes d'higiene i seguretat, que es poden consultar ací en l'ordre. Per norma general, es permetran dos visites per intern, que entraran per separat a menys que siguen convivents. Depenent de la capacitat de la residència es permetran més o menys visites al mateix temps, per exemple per a residències amb menys de 50 places, es poden fer visites al mateix temps de fins al 25 per cent de les places ocupades. Aquesta ràtio descendeix com més gran és el nombre d'usuaris, així, en residencies de més de 100 places, tan sols es permet visites al 10 per cent dels residents al mateix temps. 

Les residències han de garantir un lloc ample per a les visites, preferiblement a l'aire lliure, amb les mesures d'higiene pertinents. L'accés ha de ser amb mascareta i es prendrà la temperatura a tots els que accedeixen, sense permetre l'accés si se supera els 37.5°. En el moment en què un familiar demane cita prèvia per telèfon se li ha de fer un qüestionari per a saber si ha tingut algun símptoma del coronavirus. 

Però totes aquestes mesures, segons explica l'ordre, s'apliquen tan sols a les residències "lliures de Covid-19" i on el brot ja no estiga actiu. Aquestes residències continuaran amb les mesures previstes per a la fase 0. És el cas de la residència DomusVi d'Alcoi, on en un comunicat a les famílies ha recordat que encara tenen casos positius i que el seu centre no té tancat el brot. Així que de moment continuaran regint-se per les normes de visita de la fase 0, que ta sols les permet en cas de força major per garantir "un final de vida digne".

Recordem que el centre de majors d'Oliver d'Alcoi ha patit almenys 70 de les 80 morts registrades a tot el municipi d'Alcoi, la xifra no s'ha concretat per cap autoritat. En un cas similar tenim a la residència de majors d'Onil, on també s'ha patit un important brot que ha costat la vida de gran part (o totes, tampoc confirmen) de les 18 morts del municipi. Però en aquest cas ni la residència, de titularitat pública, ni les autoritats sanitàries, han confirmat si el brot està actiu o tancat.