El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

‘Societat Civil d’Alcoi i el seu entorn’ demana una línia de ferrocarril Alcoi-Alacant

El Foro vol així aprofitar l’espenta donada i alineada amb l’Agenda 2030, que des de la Unió Europea pretén potenciar de nou l’ús del tren com un transport públic molt més respectuós amb el medi ambient que els vehicles particulars.

El Foro emet un manifest en el que fa peticions sobre el manteniment i millora de l'actual línia de ferrocarril, una major freqüència en horaris i l'eliminació del canvi de tren a Xàtiva, així com un estudi de viabilitat per a una línia de ferrocarril que Alcoi-Alacant.

La mobilització social que va a ver a les nostres comarques a l’any 1985 va permetre el manteniment de la línia Xàtiva-Alcoi, en un moment històric on en Espanya es van tancar més de 2.500km de línies ferroviàries. Una línia que a dia de hui té moltes carències i presenta encara mobilitzacions populars, moltes motivades per la plataforma ‘Salvem el Tren’, que denuncien la precarietat, els retrasos i el mal manteniment del servei que va ser retallat en horaris a la pandèmia i que a dia de hui no s’ha tornat a ampliar. Fins i tot, s’ha denunciat que el passatgers van ‘com a sardines’ ara que el govern central ha volgut potenciar amb la gratuïtat el servei.

Mapa elaborat per Foro Societat Civil d’Alcoi

 

Des de ‘el Foro Societat Civil d’Alcoi i el seu entorn’ i davant aquesta situació s’ha emès un manifest en el que demanen diverses qüestions referents, no sols a l’actual línia en funcionament, sinó també a l’ampliació d’aquesta o la possibilitat d’obrir una nova que conecte cap a Alacant. El Foro vol així aprofitar l’espenta donada i alineada amb l’Agenda 2030, que des de la Unió Europea pretén potenciar de nou l’ús del tren com un transport públic molt més respectuós amb el medi ambient que els vehicles particulars.

Algunes de les seves peticions son:

  • Que ADIF no es limite a mantenir operativa la infraestructura de la línia Alcoi-Xàtiva sinó que s’encarregue del manteniment constant amb les últimes tecnologies.
  • Que RENFE millore  el servei en quant a freqüència i elimine els transbords a Xàtiva. Açò resoldria també el problema de  saturació de passatgers en la línia.
  • Que les Comarques Centrals Industrials Valencianes compten amb connexions de ferrocarril amb València i Alacant, com la que tindran altres comarques pròximes.

Per aquest motiu la plataforma defensa alguns dels projectes com:

-La renovació de la línia Xàtiva-Alcoi.

- Intervenció en la zona dels termes municipals de Benigànim, Quatretonda i Pobla del Duc per a substituir els terraplens per un únic viaducte i cuidar de la inundació com la que va ocórrer a la Ribera del Xúquer al 2020.

-Instal·lació de bloqueig per la alliberació automàtica en la via única de la línia Xàtiva-Alcoi que incrementen la seguretat de tota la línia i s’adapten a les normes vigents.

-Projecte de pas inferior baix de la línia al terme municipal d’Agres.

-realització d’un estudi de viabilitat d’alternatives al ferrocarril Alcoi-Alacant per a permetre una interconnexió de les comarques, estalviar energia i cuidar del medi ambient d’acord amb les directrius de la UE.