El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Sol Picó i el Centre Excursionista d'Alcoi, premis 9 d'octubre del 2018

El primer ple del Consell de Cultura, reunits al Centre Cultural Mario Silvestre
rimera decisió que pren el recentment creat Consell de Cultura. Els premis es lliuraran en octubre en un acte al Teatre Calderón

La ballarina alcoiana és amplament reconeguda, tant nacionalment com internacionalment, i ningú dubta de la seua originalitat i art. El Centre Excursionista d'Alcoi s'apropa a les 7 dècades de vida potenciant un ús respectuós de les nostres muntanyes. Tots dos són els triats per a rebre els guardons que l'Ajuntament d'Alcoi atorga cada 9 d'Octubre. 

El Consell de Cultura d'Alcoi, en la celebració del seu primer plenari, ha decidit qui seran la persona i entitat que enguany rebran els premis 9 d'Octubre que atorga el consistori alcoià. I són Sol Picó, a títol individual; i el Centre Excursionista d'Alcoi a títol col·lectiu.

Des del Consell de Cultura remarquen que Sol Picó és una de les "figures internacionals més importants de la dansa contemporània actual sense desmeréixer la pràctica d'altres disciplines com la dansa clàssica i espanyola". Està amplament reconeguda amb guardons com el Premi Nacional de Dansa 2016, el premi de Dansa de Catalunya el 2004, o diversos premis Max, entre altres. El Consell també destaca que "Picó és també una dona compromesa amb la igualtat i ha denunciat i reflexionat sobre l'univers femení, els estereotips i la violència masclista als seus espectacles".

Per altra banda, el premi a un col·lectiu enguany recau en el Centre Excursionista d'Alcoi, amb quasi 70 anys d'història. El Consell valora la "labor de difusió del patrimoni natural d'Alcoi i comarca, així com una constant promoció dels esports de muntanya, organitzant i col·laborant en multitud d'esdeveniments esportius de la ciutat com la Pujada al Montcabrer o el Trail Solidari Ciutat d´Alcoi". També són els encarregats de preparar cada any les fogueres que marquen el camí al Campament Reial. El Consell de Cultura recorda també que el Centre Excursionista d'Alcoi aposta per la difusió de la llengua i cultura valenciana, "així, a principis dels anys seixanta es crea la Secció de Cultura Valenciana del Centre Excursionista d'Alcoi que organitzava cursos per l´ensenyament de la llengua, i conferències amb escriptors i filòlegs de renom com Joan Fuster o Manuel Sanchis Guarner". El Centre Excursionista d'Alcoi ja ha estat guardonat amb el Premi Cabanilles l'any 2000 i el premi Joan Valls i Jordà l'any 2011.

El regidor de cultura Raül Llopis diu que "hi havia diferents propostes, i és que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals però és evident que els elegits són clars mereixedors d'aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d'Octubre de l'Ajuntament d'Alcoi són molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia".

Els premis 9 d'Octubre són uns guardons institucionals que l'Ajuntament d'Alcoi va crear l'any 2016. En la primera edició el premi va ser per a Joan Valls a títol pòstum i a les Associacions de Veïns. L'any passat els guardonats foren Roman de la Calle i Faula Teatre.