Al llarg del 2022 vos hem oferit des d'ARAMULTIMÈDIA més de 2.500 notícies.
En les 100 notícies més llegides trobem 47 successos, 8 defuncions de personalitats, 5 notícies sobre pandèmia, 9 sobre les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi i 5 articles d'opinió. La resta, 26 notícies, són de temes locals com oratge, esports, societat, economia i fins i tot alguna de política.
Hem fet repàs informatiu de les notícies més vistes en ARAMULTIMÈDIA este 2022, i confirmem el que ja sabíem: ens atrauen les il·legalitats, els crims, la sang i la mort.
Este 2022 hem tingut un any tranquil des del punt de vista informatiu. Pot ser el tema més destacat de l'any haja sigut que hem deixat enrere les mesures especials de pandèmia i hem tornat a una relativa normalitat. Però tot i ser un tema important, tan sols una notícia sobre pandèmia s'ha colat en les 5 notícies més vistes de l'any: l'anunci que els festers podrien eixir a l'Entrada d'Alcoi sense mascareta.
Està en el Top 5, la cinquena concretament, però no és la notícia més vista del 2022, ni tampoc ho és la neu que va caure en abril, ni el caos viscut en l'Hospital d'Alcoi. Les altres quatre notícies que lideren el rànquing de les més vistes són, heu endevinat, successos.
I no som unes comarques amb un índex especialment alt de crims, detencions, accidents o baralles. Hem fet poc més d'un centenar de notícies de successos enguany, que suposen el 4 per cent del volum total de notícies: no és ni de lluny un dels temes principals d'actualitat.
Però si seleccionem les 100 notícies més vistes del 2022, en trobem 47 successos, quasi la meitat. I si afegim les morts de personalitats pugem a 55, més de la meitat. Així que podem dir sense dubte que sí, som morbosos, i ens atrauen les morts, els accidents i els delictes.
És açò dolent? Ací podem encetar un debat. El diccionari normatiu valencià compta amb dos accepcions de morbo: l'interés malsà per persones o coses, i l'atracció per esdeveniments o situacions desagradables que poden ser potencialment conflictives. Són les dos pejoratives? No crec. L'atracció pel possible conflicte, eixa segona definició, és un instint primari de l'ésser humà. Siga per conéixer el perill, per sentir-se segur en vore desgràcies d'altres o per afegir emoció. De fet, és la base de l'èxit de les novel·les policíaques o de terror, les més llegides.
Però el periodisme no és literatura, i el risc de passar d'una atracció a un interés malsà està ahí. Hem de deixar els periodistes d'oferir successos per evitar un morbo indegut? Tampoc ho crec. Perquè l'atracció continuarà existint i sense informació contrastada proliferen els rumors. Però és responsabilitat dels periodistes no caure en el sensacionalisme i cenyir-se a la informació del succés, i és responsabilitat del lector evitar les valoracions públiques o judicis populars que no formen part d'una atracció natural.
Feliç i morbós 2023.
Un últim adeu
Enguany, entre les 100 notícies més llegides trobem la mort de 8 personalitats de les comarques a qui recordem ací. Són Elías Seguí, Jordi Richart, Salvador Doménech, Adrián Espí, Alfredo Ferre, Germán Aracil, José Pascual i Vicente Miró.
Recordar també dos morts que no tenen nom conegut, però han deixat empremta: el professor del Pare Arques que va morir ofegat salvant una menor, o la dona de Batoi que va faltar el dia que li feien un homenatge. I entre les morts violentes viscudes enguany, recordem també Dori.
Descansen en pau i queden en el record.