El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tan sols nous 2 casos a la província, però ens pertanyen 3 de les 4 morts a territori valencià

Ana Barceló en la compareixença de hui

A 25 de maig, la província d'Alacant compta amb 3.870 casos positius, de les quals n'han mort 501, i 3.987 s'han curat. La incongruència de dades s'intenta explicar en la notícia. 

La província de Castelló compleix 6 dies sense sumar cap mort, mentre que Alacant continua sumant, en l'actualització de hui 3. Per contra, la nostra província és la que menys casos nous registra, tan sols 2 davant els 8 de Castelló o els 22 de València. 

La província d'Alacant manté molt bones xifres de cara a la desescalada. Tan sols suma 2 nous casos positius dels 32 detectats a tota la Comunitat Valenciana. Recordeu que en aquesta actualització tan sols comptabilitzen els nous casos detectats per PCR, tot i que fins fa unes setmanes comptaven tots, detectats per PCR, tests ràpids o prova serològica. Açò genera situacions curioses, com que hui, per primera vegada, i tal com ha destacat la consellera de Sanitat Ana Barceló, tenim més altes que casos detectats. Alacant té 3.870 casos detectats per PCR al llarg de tota la pandèmia, però les altes totals, les persones curades, sumen 3.987. Com diem, Sanitat destaca que hi ha més altes que casos, però no té sentit la comparació perquè ignora no sols els casos detectats per altres tests, sinó també els morts. 

Tot açò no lleva perquè tinguem una alta taxa de recuperats. No podem calcular-la concretament per a la província perquè ens falten dades, però segons conselleria a tota la Comunitat Valenciana queda actiu tan sols el 19 per cent de tots els casos detectats des de l'inici de la pandèmia. 

I continuem reduint la pressió hospitalària. 3 persones han eixit de l'UCI d'hospitals alacantins, i tenim 2 persones menys ingressades. A hores d'ara són 65 les persones que continuen ingressades a tota la província, de les quals 15 estan en estat greu.

Una dada important de cara al canvi a la fase 2 és el número de test PCR que s'han fet a casos sospitosos. Ana Barceló diu que a la província d'Alacant s'ha fet test al 85 per cent dels casos sospitosos, "xifra que esperem consolidar els pròxims dies", i ha donat positiu el 5,4 per cent. Açò és 54 casos de 1.065 als quals se'ls ha fet el test. Són infermeres i mèdics d'atenció primària dels centres de salut els que fan el seguiment dels casos positius i els seus contactes.

Presentem un bon escenari per a la desescalada, però continuem patint les conseqüències del temps passat. En l'última actualització, la Comunitat Valenciana ha perdut 4 persones, de les quals 3 són de la nostra província (cap pertany a les nostres comarques). Castelló fa 6 dies que no suma cap mort.  

La consellera, que ha comparegut hui en directe, ha anunciat també que s'ha demanat el canvi a la fase 2 per a tota la Comunitat. També, com a curiositat, es preveu que els veïns del Racó d'Ademús, per la seua peculiar situació entre comunitats, puguen traslladar-se a Teruel per a fer compres o accedir a serveis. I de nou s'ha reclamat a Sanitat dades per municipis, i Ana Barceló diu que es posaran a disposició en la web de dades obertes en els pròxims dies. Assegura que no s'han donat abans "per prudència, perquè veiem estigmatització en certes persones que comunicaven que tenien el virus, Ha generat tensions innecessàries". Barceló diu que "superada la fase més complexa" es veuen en situació de donat les dades locals, en els pròxims dies, quan se solucionen problemes tècnics.