El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Teatre jove, contemporani i molt variat, per al primer trimestre de l'any en el Principal d'Alcoi

Joanfra Rozalén i Miquel Santamaría presenten la programació per al primer trimestre del 2018 al Teatre Principal
Et desgranem tota la programació per al primer trimestre del 2018, amb una desena de propostes, cadascuna més interessant que l'anterior

Podrem gaudir d'humor amb la pallassa Hula, Pot de Plom o Els Indecents. També teatre contemporani i, a més, local, amb Crimen, d'Arts Escèniques d'Alcoi. I propostes de diferents territoris com La Zanja o Vago. La història valenciana també està present amb una setmana temàtica en la qual es parlarà sobre l'expulsió dels moriscos, molt d'ells valencians, fa quatre segles. Un homenatge a Ovidi Montllor o la música del Trío de Viena, arredoneixen aquesta programació que conclourà en març amb el Dia Internacional del Teatre.

El Teatre Principal obri de nou les portes després d'una "intensa i extensa" campanya del Tirisiti. I ho fa amb una programació variada i potent en la que prima el teatre, sobretot contemporani i de creació, i amb una mà estesa al teatre local. Al llarg dels pròxims tres mesos podrem riure amb Pot de Plom, la pallassa Hula o la companyia Els Indecents, També tindrem moments per a repensar la nostra història amb una setmana temàtica amb documental i teatre sobre l'expulsió dels moriscos. El teatre local també té el seu espai, però també obres de companyies de la resta del territori nacional. I com no, homenatges, com un coincidint amb l'aniversari d'Ovidi Montllor, o el fi de festa del trimestre amb el Dia Internacional del Teatre.

El programador del teatre principal, Joanfra Rozalén; i el director del centre cultural Miquel Santamaría, han presentat aquesta programació per al primer trimestre de l'any, una "oferta cultural de primera magnitud" diu Joanfra de la qual costa triar un espectacle com a bandera, i per això Rozalen els recomana absolutament tots. Miquel Santamaría, en nom de la regidoria de cultura, assegura que és una programació "ben perfilada i ben coordinada amb altres propostes municipals", perquè, per exemple, si el principal té teatre un dia, el Calderón té música. Una manera d'oferir una ampla varietat als espectadors d'Alcoi i comarca.

 

I ara sí, passem a desgranar-te tots els espectacles dels quals podràs gaudir durant els primers mesos del 2018 al Teatre Principal d'Alcoi:

La programació comença aquest 28 de gener amb l'obra La Zanja, de la companyia catalana Titzina Teatre. Un espectacle que, segons explica Joanfra Rozalén, és "intens, molt renovador, que transita entre tradició i modernitat, una proposta molt interessant. És una gran troballa per arrancar la temporada". La Zanja s'estrena a la Comunitat Valenciana abans de la seua gira per tot el territori nacional.

Vago, dirigida per Yoska Lázaro i de la companyia alacantina La Tribu del Erizo, és la següent proposta, per al 2 de febrer. Una mostra de teatre de cambra, amb el suport del Teatre Principal d'Alacant, i que mostra que "Alacant està retrobant-se amb el teatre".

La programació infantil i familiar, com sempre, té un espai en el Principal. En aquest trimestre amb la pallassa Hula i la companyia PTV-Clown, un dels referents en la Comunitat Valenciana. "Una companyia històrica que ha estat en diverses vegades en la Mostra de Teatre o al Teatre Principal", diu Joanfra Rozalén, "una proposta divertida per al públic infantil que, pensem, tindrà molt bona acollida".

A continuació, és el torn d'Amics de la Música, que, com tot el que han portat al teatre, "és d'un altíssim nivell". Es tracta del Trio Viena, que interpretarà obres de diversos compositors com ara Schubert o Mendelssohn. Serà el día 15 d'aquest mes.

I per acabar febrer, un poc de teatre amb història. El cap de setmana del 24 i 25 de febrer podem gaudir de De Sukei a Naima, de La Dependent, una història sobre les decisions d'una família en un període turbulent de la nostra història: l'expulsió dels moriscos. La representació d'aquesta obra no vindrà a soles, sinó que el dimecres anterior, el 21 de febrer, es projectarà de manera gratuïta el documental de Sergi Tarín, "Moriscos, els valencians oblidats". Perquè, com diu Joanfra, "és una part de la història fonamental del poble valencià, on de cada 3 valencians, 1 va ser expulsat". Una iniciativa que es fa amb col·laboració del CAEHA, el Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics. A més a més, s'oferirà la possibilitat de representacions per a instituts i escolars el divendres 23 de febrer.

I no deixem la història, però en aquesta ocasió en clau d'humor. Xavi Castillo i el seu Pot de Plom ens porten a Alcoi Els viatgers del temps, una fantàstica aventura per la història del País Valencià. Hi haurà una representació diumenge 4 de març per al públic en general, i es poden concertar funcions escolars per als dies 5 i 6 de març.

I també en març, tindrem una proposta amb l'homenatge a Ovidi Montllor com a teló de fons. Es tracta de l'obra Homenatge a T, de la Dependent, en la que un jove Ovidi Montllor recorda la visa de Teresa. Amb un text de Jordi Botella, i direcció de Pepa Miralles, l'obra compta amb dos artistes d'excepció: Rosanna Espinós i Pep Sellés, que estaran acompanyats d'una composició musical important de la mà de Moisés Olcina, Joan Aracil i David Nadal. Una obra que es va estrenar en la Mostra de Teatre d'Alcoi de l'any 2014, i que després de viatjar per tota València i Catalunya, s'acomiada en un escenari alcoià.

Crimen, del grup Arts Escèniques Alcoi, és la següent proposta per al 17 de març. Una companyia alcoiana que aposta pel teatre d'empremta pròpia, com ja vam poder comprovar amb Identitas. "Un projecte amb assassinats i un cert vessant psicològic", és l'únic que avança Joanfra Rozalén d'aquesta obra de misteri que cal anar a vore.

I el Principal ens proposa acabar el trimestre amb molta rissa, gràcies a l'espectacle No som ningú, de la companyia Els Indencents, "una companyia valenciana emergent, amb una comèdia inquietant i divertida". Serà el 25 de març a les 19 hores.

La programació trimestral conclou el 27 de març, amb el Dia Internacional del Teatre, i per al qual es preparara un acte amb una sèrie de lectures on es reivindiquen la importància i les arrels del teatre.

"Intentem portar coses que seria difícil que un espectador alcoià poguera vore per ací i que s'hauria de desplaçar a València o a Alacant" explica Joanfra Rozalen, però també obrint el teatre a companyies i associacions alcoianes, com Ars Escèniques d'Alcoi o Amics de la Música, i fins i tot per a gales. En aquest trimestre podrem gaudir de manera gratuïta de la quarta gala de l'Escola de Música Amando Blanquer, el 2 de març.

Cal recordar que ara es té tota la informació sobre els espectacles, i la possibilitat de comprar directament les entrades, en un mateix espai: la nova agenda cultural i tiquetera d'Alcoi. Els preus no han variat: els espectacles infantils estan entre els 4 i els 6 euros; els de mitjà format entre 8 i 10 euros, i els espectacles més grans entre els 10 i els 12 euros.