El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Telefónica instal·la a Alcoi la primera xarxa capaç de connectar objectes quotidians a Internet

Foto general d'Alcoi

Permetrà millorar la comunicació del telecontrol d'aigua i optimitzar l'eficiència i gestió, fent possible la connexió amb una baixa transmissió de dades però que requerisquen una àmplia cobertura

La xarxa NB-IoT és la primera tecnologia centrada a connectar a Internet objectes quotidians com són els sensors de consum de subministraments, com poden ser els comptadors d'aigua.

Telefónica ha desplegat en Alcoi la xarxa NB-IoT (Narrow Band Internet of Things), la qual permet la connexió d'objectes quotidians a Internet. La posada en marxa d'aquesta tecnologia ha permés la realització d'un projecte pilot per a la gestió dels comptadors d'aigua de la ciutat en NB-IoT en el qual participen com empreses com Aqualia, concessionària del servei municipal d'aigües, l'empresa valenciana Datakorum pionera en el desenvolupament de dispositius NB-IoT juntament amb l'Ajuntament d'Alcoi.

Aquesta tecnologia permetrà millorar la comunicació del telecontrol d'aigua i optimitzar l'eficiència i gestió, fent possible la connexió amb una baixa transmissió de dades però que requerisquen una àmplia cobertura, fins i tot dins d'infraestructures com poden ser zones subterrànies, mitjançant la instal·lació de sensors que gràcies a la nova tecnologia disposaran de millor connectivitat i menor consum de bateria.

Segons el director d'Administracions Públiques de Telefónica de la Comunitat Valenciana, José Manuel Plaza, destaca que "les característiques principals d'aquesta mena de connectivitat dissenyada per a objectes amb una baixa transmissió de dades són el baix consum elèctric i el compromís de cobertura en llocs de difícil accés, la qual cosa permetrà que apareixeran nous casos d'ús que seran viables, tant tècnicament com econòmicament".

“Aquest projecte complementa la Xarxa IoT que l'Ajuntament està licitant en aquests moments i que ens ajudarà a tindre informació real i útil de la ciutat, així com tindre eines tecnològiques per a gestionar aquesta informació que ens permeta poder prendre decisions i fer prediccions. Amb aquesta actuació es millorarà en eficiència el que permetrà un estalvi que serà econòmic i al mateix temps ajudarà a realitzar una millor gestió de l'aigua. Aquest nou servei permetrà a la nostra ciutat continuar avançant en el projecte de Smart City. Avançar en la Internet de les coses (IoT) és simplement, entendre que tot el que ens envolta està connectat, a Internet o a altres xarxes, una connexió que ens permet controlar aqueix objecte o sensor de manera remota”, ha explicat l'alcalde d'Alcoi i regidor de Smart City, Toni Francés.