El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Templaris i Llana ja esperen els Moros i Cristians de Muro

L'Entrada Cristiana serà dissabte i la Mora, diumenge

Aquest divendres 10 de maig, Muro comença les seues Festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu dels Desemparats. El dissabte 11 i diumenge 12 celebren les Entrades Cristiana i Mora, respectivament. Els dies grans es completen amb el Dia dels Trons i Ambaixades el dilluns 13 de maig. Les filaes Templaris i Llana ostenten les capitanies d'aquest 2019.

La dita popular 'Qui no te la vespra, no te la festa!' s'acomplix cada any a Muro. El passacarrer i l'entraeta protagonitzen aquesta jornada. L'acte vespertí és encapçalat per la Unió Musical de Muro. Pel que fa a l'Entraeta, que comença a les 23:30 h., desfilaran en primer lloc les filaes cristianes i, posteriorment, les mores.


La Trilogia Festera arrancarà el dissabte amb la Diana, la Missa i la Baixà. Pel que fa a aquesta processó, a les 12 h, s'inicia el recorregut amb la Mare de Déu des de l'Ermita fins el temple. L'Entrada Cristiana comença a les 17 h. amb el següent ordre: Templaris (capità), Arquers, Contrabando, Mare de Déu, Maseros i Pirates (Abanderat).


L'Entrada Mora discorrerà pels principals carrers de Muro a partir de les 17 h del diumenge 12 de maig. Les tropes de la mitja lluna entrarà amb el següent ordre: Llana (Capità), Moros del Rif, Realistes, Tariks, Verds i Marroks (Abanderat).


Després del 'marató' de les entrades, el dilluns 13 comença amb la humorística Ambaixada del Tonell a la Placeta Molina. Aquesta es protagonitzada per les filaes Mare de Déu i Llana. Només finalitzar aquest acte tant genuí de Muro, començarà la seriosa batalla dialèctica i la d'arcabusseria amb l'Ambaixada Mora. Al migdia, guanyen els Moros. A les 18:45 h, seran els cristians els que vulguen recuperar el castell i, després de la guerra d'arcabusseria, ho aconseguiran com cada any. Els dies grans de les festes acaben amb la retreta i, malgrat que han guanyat les tropes de la creu, tothom participarà en un sopar de germanor.