El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tèxtil innovador i sostenible. Javier Goyeneche explica en Alcoi el seu cas d'èxit amb ECOALF

Javier Goyeneche, al centre, amb els directors d'AITEX i del campus d'Alcoi de la UPV
El campus d'Alcoi de la UPV acull la xarrada de l'emprenedor madrileny, i que s'inclou dins la càtedra de la UPV amb AITEX

Xarxes de pescar en desús, residus plàstics recuperats del mar, restes de café o neumàtics. Són alguns dels materials que Javier Goyeneche utilitza en ECOALF per a crear tèxtils, peces de roba totalment sostenibles i també innovadores, perquè com diu Goyeneche, "ho convertim en un producte on, si no et conte que hem reciclat, no te n'adones". Goyeneche ha estat en Alcoi per a explicar la seua experiència en la jornada 'Disseny Tèxtil en l'economia circular'

Xarxes de pescar en desús, residus plàstics recuperats del mar, restes de café o neumàtics. Són alguns dels materials que Javier Goyeneche utilitza en ECOALF per a crear tèxtils, peces de roba totalment sostenibles i també innovadores, perquè com diu Goyeneche, "ho convertim en un producte on, si no et conte que hem reciclat, no te n'adones". Perquè eixa és una de les claus, demostrar que amb el reciclatge es pot aconseguir un producte de molt bona qualitat i també innovador o dins les últimes tendències de la moda. "És el mateix teixit que prové del petroli, però en lloc de començar des del petroli comence de la xarxa de pescar. Suposa menys processos químics i m'estalvie aigua i energia".

Javier Goyeneche ha compartit la seua experiència a Alcoi en una jornada sota el nom 'disseny tèxtil en l'economia circular', que s'ha celebrat al campus d'Alcoi de la UPV i s'emmarca dins de la càtedra del campus amb AITEX. Han assistit vora 150 persones entre alumnes de l'Escola d'Art d'Alcoi i d'Alacant, alumnes del campus, i empresaris interessats en aquest exemple d'innovació.

Goyeneche assegura que "l'únic que et permet ser diferent és la innovació. I és importantíssim que això s'inicie des de la universitat". Perquè per a Goyeneche, el secret està en l'educació, perquè "quan parlem de sostenibilitat, sempre estem obsessionats amb quin tipus de planeta deixarem als nostres fills, i hauríem de preocupar-se més per quin tipus de fills deixarem al planeta".

Des d'AITEX expliquen a més que aquesta jornada s'inclou també dins del nou departament Institucional, bolcat en la formació i innovació de les empreses del sector per aconseguir major competitivitat. El director d'AITEX Vicente Blanes ha recordat alguns dels projectes que estan en marxa en aquest sentit, com la plataforma ADDYNG, on s'inclourà a les 1.200 empreses associades a AITEX; les visites i orientació a alumnes de l'ESO per apropar-los al món de la indústria tèxtil; o els diferents premis que s'han convocat enguany per a empreses innovadores i sostenibles.

Per la seua banda des de la UPV valoren la col·laboració amb AITEX perquè com diu el director del campus d'Alcoi Juan Ignacio Torregrosa, el sector tèxtil "genera riquesa i llocs de treball, i estem formant gent disposada a treballar en eixe entorn". Així Torregrosa explica que el sector necessita enginyers i dissenyadors, però també "especialistes en negocis o en TIC, i ací els formem a tots". Torregrosa també destaca que per a la UPV és important estar "connectats amb l'entorn socioeconòmic de la ciutat".