El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tirisiti, premi honorífic de la Mostra de Titelles de la Vall d'Albaida

Joanfran Rozalén i el regidor Raül Llopis amb el premi
És irreverent i desllenguat, però tendre i familiar, que cada any atrau centenars de persones a Alcoi, tot un referent del Nadal Alcoià

"L'espectacle més gran del món", assegura l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, qui ha arreplegat el premi en nom de tots aquells que "ve cada any fan cua per a viure el Tirisiti". Joanfran Rozalén de la Dependent i Raül Llopis, regidor de cultura, han estat també presents a Albaida per arreplegar aquest premi, un reconeixement més al Tirisiti. I ara a gaudir de més titelles! La MIT ofereix 19 espectacles diferents del 10 al 13 de novembre.

La Mostra de Titelles de la Vall d'Albaida, la MIT, ha lliurat a Tirisiti el premi honorífic de la Mostra. Joanfran Rozalén de la Dependent, l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, i el regidor de cultura Raül Llopis assistiren a la presentació del MIT per arreplegar aquest premi en reconeixement a aquest espectacle nadalenc referent. L'alcalde Toni Francés assegura que "Tirisiti porta molt, molt temps fent somiar a moltes generacions. La seua grandesa malgrat que el seu tamany és coneguda més enllà de les nostres muntanyes. Parlem d'un espectacle únic, de molta qualitat en la posada en escena, en la professionalitat dels que el realitzen... Que fa que xiquets i grans de molts llocs vinguen a veure eixe titella tan 'socarrona i tendra com ninguna' ".

A més a més Francés considera que el guardó és de tots aquells que fan possible "l'espectacle més gran del món", i és per això que diu que agraeix el premi "en nom, sobretot, del poble d'Alcoi. D'eixos alcoians i alcoianes que cada any fan cua per a viure el Tirisiti. Vull també agrair a tots els que van recuperar aquesta tradició, posant-la al dia sense perdre el seu encant... Als professionals que mouen les varetes i posen veu, any rere any, i a tots aquells que promocionen, treballen i donen a conéixer aquest element fonamental de la promoció cultural i turística de la ciutat".

Aquest premi vol reconéixer a companyies, artistes o espectacles del món dels titelles valencians que han marcat el desenvolupament d'aquesta disciplina a les arts escèniques de la Comunitat. I és que en el cas del Tirisiti, ningú no dubta que és tot un referent de la Generalitat Valenciana, amb més de 150 anys d'història, i declarat Bé Immaterial d'Interés Cultural. Des del MIT expliquen que el Betlem del Tirisiti arreplega "la tradició dels Retaules de Nadal del segle XVI, que representaven escenes de la tradició religiosa i incorporaven fets de la vida social de la ciutat amb un caràcter humorístic. A aquesta rica tradició s'afegeix una singular tècnica de manipulació, amb un entramat de guies que creuen l'escenari en diferents direccions i els manipuladors situats davall l'escena, emprant només una vara que sosté el repeu on va fixada cada figura. A més, la seua popular i divertida història, amb personatges com Tereseta i el Venter, ja forma part de la cultura alcoiana i valenciana".

La MIT ha presentat així la seua 32 edició, en la que ofereix, del 10 al 13 de novembre, 18 propostes de teatre de carrer de 4 formacions valencianes, altres 7 nacionals i 3 internacionals. Enguany a més s'han incorporat 5 nous municipis valencians al MIT, la qual cosa suposa un increment del 26 per cent. La programació completa del MIT es pot consultar en documents adjunts a la notícia

I per cert, que una vegada acabe el MIT ja podrem tindre els ulls posats en la campanya de Nadal i en la tornada del guardonat Tirisiti. Les funcions al Teatre Principal començaran el 21 de novembre.