El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Toni Francés, alcalde d'Alcoi: "Alcoi té clar quin ha de ser el seu futur i quina és l'estratègia"

L'alcalde d'Alcoi Toni Francés i el regidor de territori Manolo Gomicia/AM
Entença, Ceres, Illa de Rodes, Al-Azraq, el pla DUSI i el PGE. L'alcalde d'Alcoi Toni Francés fa un repàs de la situació de les diferents actuacions emblemàtiques a la ciutat

A Ceres, on s'acaben d'enderrocar les naus, s'habilitaran aparcaments i es farà un accés per a vianants al campus de la UPV. El projecte d'Entença està finalitzant-se, i pretén ser un referent d'urbanisme sostenible, accessibilitat i materials innovadors. A les Aules Verdes d'Al-Azraq anirà un edifici multimixte que oferirà diferents serveis als ciutadans.

Entença, Ceres, l'Illa de Rodes o Al-Azraq. Alcoi té en marxa molts projectes que definiran la ciutat per als pròxims anys, per no parlar del Pla general, ara en exposició pública. Molts projectes dels quals cal informar, i per això, l'Ajuntament ha editat una guia sobre 'AlcoiDemà, la ciutat que fem hui'. Però a més, ha habilitat una web on informarà puntualment de l'estat dels projectes, i que pretén ser un fil de comunicació amb la ciutadania.

El catàleg d'AlcoiDemà ha suposat un cost zero per a l'Ajuntament, ja que compta amb publicitat de diferents empreses. S'han editat 2.000 exemplars, i es poden aconseguir en les diferents dependències municipals, com ara l'Àgora, o la sala on s'exposa públicament el PGE. També es pot accedir al catàleg, i més informació, en la web d'AlcoiDemà.

L'alcalde Toni Francés, i el regidor de territori Manolo Gomicia, han presentat aquesta nova web i el catàleg i han aprofitat per a fer un balanç de l'estat d'algunes de les actuacions que es duen a terme en la ciutat.

 

El carrer Entença

El carrer Entença és un dels projectes més emblemàtics del govern municipal. Es vol convertir en un referent, amb la utilització de materials innovadors, amb acabats de qualitat, integrada, sostenible i que afavorisca la mobilitat. El projecte està ara en procés de redacció, i s'espera que estiga acabat a finals d'any per poder licitar-lo a principis del 2017.

 

Ceres

La demolició de Ceres, a la Beniata, ha costat, però ja és una realitat. Aquesta zona servirà per a ampliar el campus d'Alcoi de la UPV, però aquest és un projecte a llarg termini. De moment, l'alcalde Toni Francés ha anunciat que es condicionaran els solars que han quedat després de l'enderrocament i s'habilitaran com aparcaments. A més, també es crearà des d'aquest lloc un accés per a vianants a la UPV. Per a fer aquesta actuació, l'Ajuntament té previst aprovar en el plenari d'octubre una modificació de crèdit de 80.000 euros.

 

L'Illa de Rodes

Aquest mes d'octubre està previst que acabe el Pla Director que determinarà els usos de la futura Illa de Rodes, però Toni Francés ja avança que "volem que siga dinamitzador, tant cultural com econòmic i social, en una zona que ha estat degradada". També estan a l'espera de resposta per part de la Diputació d'Alacant per saber si poden incloure el projecte en el Pla d'Obres Provincial, tot i que, com ja es va anunciar, els pressupostos del 2017 comptaran amb una partida per a aquest projecte.

 

Al-Azraq

El regidor de territori Manolo Gomicia explica que la zona de la plaça d'Al-Azraq no està concretada en el Pla General d'Ordenació Urbana dels anys 80. "És un espai en blanc en el pla, i un espai en negre en la ciutat". És per això que ara cal definir l'espai, i fer un Pla de Reforma Interior - PRI -que determine per a on aniran els carrers o quines zones seran enjardinades, per exemple. En aquest sentit, Gomicia explica que ja s'han celebrat dos reunions amb el grup motor per concretar el PRI. També es compta amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes d'Alacant, que farà un concurs d'idees per seleccionar l'oficina tècnica que finalment redactarà el PRI.

I per altra banda, tenim la intenció del consistori de participar en Europan, un projecte europeu d'urbanisme sostenible al qual opten diferents ciutats, i en el que participen arquitectes de molts països. I la idea que es planteja perquè en Europan es dote de contingut, és la construcció d'un "edifici multimixte" a l'espai que ara ocupen les aules verdes. Manolo Gomicia explica que l'objectiu és tindre un edifici que puga albergar tot tipus d'activitats, com espais d'oci, municipals, o per a empreses, "un edifici de diferents usos i que servisca a la ciutadania. Interessa tindre idees innovadores i ser visibles urbanísticament a Europa", explica Gomicia. Ara es redactaran les bases del concurs, que s'iniciarà en febrer, i que al llarg d'un any rebrà diferents propostes.

 

Pla General Estructural

El PGE, el Pla General Estructural, substituirà a l'anterior Pla General d'Ordenació Urbana i determina els usos de la ciutat, i com volem que es desenvolupe en un futur. Ara mateix està en període d'exposició pública fins a novembre, perquè tots els alcoians el coneguen i puguen presentar al·legacions si així ho consideren. A més a més, des de l'Ajuntament han programat una sèrie de conferències en l'Àgora per a formar i informar, i que els alcoians tinguen coneixements per poder entendre el PGE. La següent conferència, dedicada al territori, tindrà lloc aquest divendres 21 d'octubre a les 19,30 hores a l'Àgora, i el ponent serà un dels redactors del PGE.

 

Estratègia DUSI

L'estratègia DUSI és un pla per accedir a subvencions europees per a un urbanisme sostenible. Alcoi ha preparat un important projecte que compta amb Ceres, l'Illa de Rodes i UPV com a eixos fonamentals. En l'anterior convocatòria es quedaren a les portes, però l'alcalde Toni Francés explica que s'han reunit amb els tècnics del Ministeri "per repassar la valoració del projecte i vore en què podíem millorar". Francés explica a més que la primera convocatòria es va dotar amb el 75 per cent del pressupost previst, i "si hagueren posat tots els fons, haguérem entrat". Per això estan convençuts de què en la segona convocatòria, prevista per al 15 de desembre, tenen moltes oportunitats. I si no, no descarten presentar-se a la tercera convocatòria, que serà en març del 2017 i comptarà amb més pressupost. Toni Francés aposta pel DUSI perquè assegura que "servirà per a finançar moltes de les actuacions d'AlcoiDemà".

 

El que sí que té clar l'alcalde és que "són projectes transformadors de la ciutat. Anirà més de pressa o més a poc a poc depenent de l'ajuda que tinguem d'altres administracions, però tot està ja en marxa".