El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Toni Francés, alcalde d'Alcoi, sobre Paco Aura: "Ens va mostrar el que significa la capacitat de perdonar, que no té res a veure ni amb l'oblit ni amb la impunitat"

L'Ajuntament i el CAHEA preparaven una exposició de la vida de Paco Aura i la reedició d'un llibre en desembre, pel seu 100 aniversari. L'acte es manté com un "un sentit homenatge pòstum".

L'Ajuntament d'Alcoi mostra el seu condol per la mort de Paco Aura, supervivent del camp nazi de Mauthausen. L'alcalde Toni Francés diu de Paco Aura que "sempre formarà part de la història d'Alcoi i de la humanitat. Paco era exemple de tot allò bo que té l'ésser humà i va dedicar la vida a recordar-nos la part més obscura de la història de la humanitat perquè mai tornara a succeir. Humil i senzill, profundament humà, exemple de dignitat i resistència, ens va mostrar el que significa la capacitat de perdonar que no té res a veure ni amb l'oblit ni amb la impunitat. Paco seguirà amb nosaltres sempre, exemple de la lluita contra els totalitarismes, la seua experiència ens fa tindre ben present que la democràcia i la pau hem de cuidar-la dia a dia, i hem treballat intensament per a defensar-la cada segon de la nostra vida".

Des del consistori recorden que, juntament amb el CAEHA, Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, es prepara un acte homenatge per a desembre, coincidint amb el 100 aniversari de Paco Aura, i on es reeditarà un llibre i es farà una exposició sobre la seua vida. Toni Francés diu que "mantenim aquest acte, que es convertirà en un sentit homenatge pòstum a la seua persona i a la gran tasca de divulgació que fa realitzar a favor de la pau i la concòrdia".

Paco Aura va ser un dels 22 alcoians deportats a camps de concentració, i era l'últim supervivent valencià. Alcoi ja el manté en el record etern després de posar el seu nom al pont que uneix el Viaducte amb la Zona Nord, i des del consistori diuen que es queden amb les paraules que va dir en la inauguració el 2014:

"Solo espero que este puente se convierta en un símbolo de la paz y la concordia y sirva de recuerdo para lo que ocurrió".