El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Toni Francés arrasa, Quique aguanta, VOX entra i l'esquerra dividida es divideix

Comparativa dels comicis de 2015 i 2019

Francés ha tret 2.672 vots més que fa 4 anys.

Triomf incontestable de Toni Francés i el PSOE en Alcoi que aconsegueix 12.603 vots, marca diferència brutal amb la resta de partits i trenca la tendència generalitzada en tot l'Estat on els pactes són necessaris per a governar. Francés ha aconseguit 12 regidories, i s'ha quedat a només una de la majoria absoluta. El PP de Quique Ruiz ha salvat els mobles amb quasi els mateixos vots que fa 4 anys tot i la profunda crisi que pateix la marca de Casado. Rosa Garcia ha patit en les seues carns la crisi interna mentre que Compromís, Podem i Guanyar han atomitzat el vot i s'han quedat en dos regidors. Per primera vegada, VOX tindrà un regidor.

És un èxit quasi sense precedents i incontestable, només atribuïble al veí d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, que fora ja del PSOE, ja obtingut 16 regidories. Toni Francés ha estat el vertader i rotund vencedor de les eleccions de 2019. Per tercera vegada es corona com a alcalde d'Alcoi i governarà 4 anys més -sempre que no el criden de la Generalitat- amb encara més tranquil.litat. Ha estat a prop de la majoria absoluta, marcada en les 13 regidories, i ha arribat als 12.603 vots. Una vertadera barbaritat per als temps polítics que vivim, i on els Ajuntaments es decideixen per qüestió de centenars o desenes de vots.


Està clar que la gestió de Francés ha calat en la ciutadania, que li torna a donar la confiança absoluta. Amb un equip renovat, però també amb continuïtat amb pesos pesants com ara Lorena Zamorano, Jordi Martinez, Raül Llopis o Alberto Belda, té per davant una legislatura sense quasi oposició. La manca de problemes, escàndols, les obres programades en tota la ciutat i l'allau de diners procedents de la Generalitat invertits en contractacions (programes AVALEM joves) o en la millora de polígons, ha acabat d'arredonir una legislatura tant tranquil.la com fructífera. Francés ha tret 2.672 vots més que fa 4 anys.

Tot a favor de Francés

A la bonança de gestió cal afegir la manca d'Oposició, amb un Partit Popular en descomposició en l'àmbit nacional i autonòmic i un seguit de partits d'esquerres decidits a dividir-se i a atomitzar el vot: un fet que la llei electoral castiga.

Quique Ruiz ha salvat els mobles, com se sol dir, i ha mantingut els resultats de Rafa Miró de fa 4 anys. Unes xifres positives i esperançadores per a un projecte nou, jove i amb la motxilla del PP a l'esquena. Quique trau 4 regidories. Ruiz, Lirios García, Quico Cantó i Amalia Payà seran els regidors. Edu Tormo queda fora. Han tret 4.756 vots, 145 vots menys que fa 4 anys.

Rosa Garcia pateix la crisi interna

Qui trenca la tendència a tot Espanya és Ciutadans. Rosa García no ha pogut controlar l'hemorràgia interna del seu partit, farcit en dos després de la marxa de Sedano i Antolí, que han arrossegat molts vots. En total, 2.494. Una vertadera barbaritat.

Un altre partit a la baixa és Compromís, que no ha sabut donar amb la tecla per mobilitzar el seu electoral. Difícil d'entendre que fa un mes, més de 6000 persones els votaren en les autonòmiques, i en les locals, només hagen tret 2.555 vots. Per cert, 1.262 vots menys.

L'atomització del vot d'esquerres

És un fet que li ha anat 'de luxe' al PSOE, perquè PODEM + GUANYAR + COMPROMÍS (un perfil de votants molt semblant), sumen 7.208 vots, que tots units i amb la Llei electoral, haurien amenaçat la majoria del PSOE.

Guanyar, amb una campanya trencadora, jove i molt fresca, s'ha quedat també amb 2 regidories i 2255 vots, molt lluny dels 5 regidors de fa 4 anys quan anaven amb PODEM. La formació morada aconsegueix dues regidories de manera molt meritòria, contra els elements i contra rellotge. Naiara Davó i Cristian Santiago repetiran de regidors.

Tanca el recompte VOX, que finalment ha entrat amb una regidoria, que recau en David Abad. El partit de dretes ha aconseguit menys vots que en les generals, però les 1.598 paperetes dipositades a les urnes demostren que el seu missatge ha calat.