El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Toni Francés sobre les obres del carril bici: "Igual tenen un cost polític, i estic disposat a assumir-ho"

  • Francés defensa la creació de sòl industrial al sud de la ciutat, "s'ha estudiat en profunditat i sabem què es pot fer allí i què no es pot fer. Mai prendrem una decisió que puga no ser sostenible des del punt de vista mediambiental".
  • Després de 12 anys reconeix cert desgast, però que no serà impediment per a revalidar l'alcaldia "i aspirem a augmentar en vots".

"Si fora una obra electoral no era el moment de començar-la. És una obra de convenciment". Així ho diu l'alcalde Toni Francés en l'entrevista que li hem fet des d'ARAMULTIMÈDIA, on també parlem d'indústria o d'un possible desgast després de tres legislatures.

Toni Francés arriba a l'Ajuntament a l'hora de la cita amb aire confiat i tranquil. Es mostra convençut que estos 12 anys ha fet un bon treball i que, no sols revalidarà l'alcaldia sinó que ho farà amb més suport dels alcoians.

Esgrimeix els més de 22 milions d'euros que han arribat d'Europa "i no hem acabat". I quan li preguntem si eixos milions tenen reflex en la ciutat, enumera diversos projectes: el museu Camilo Sesto i la pinacoteca alcoiana, Rodes, la rotonda nord, la renaturalització, o ens avança que ja s'han adjudicat les obres del pàrquing de la Riba. "És cert que gran part dels fons europeus es voran en la legislatura que ve, com la rehabilitació de la Font Dolça i el Sagrat Cor, el més important amb 10 milions d'euros i que les obres no començaran fins a 2024".

Sí que hi ha un projecte amb un clar reflex en la ciutat, les obres del carril bici. Més enllà de ser una obligació europea, Toni Francés diu que és una "obra de convenciment". La relació entre ciutat i vehicles durant les últimes dècades ha estat equivocada i "hem d'aprendre a conviure en els vehicles d'altra manera". Ho defensa com el seu projecte de ciutat, i per això diu que estes polèmiques obres "igual tenen un cost polític, però estic disposat a assumir-lo". En un futur agrairem els carrils bici, cert, però també li pregunte si amb tanta urgència no li preocupa que estiguen mal fets, i em contesta que compleixen totes les regulacions tècniques i normatives, "homologats als carrils bici de tota Europa, és com tècnicament han d'estar fets".

 

També mostra una aposta ferma per aconseguir més sòl industrial per a la ciutat, malgrat que l'orografia i l'entorn protegit ho posa difícil. Davant el suggeriment d'apostar per un altre sector com els servicis, o convertir-se en ciutat universitària, Toni Francés diu que són sectors importants, recorda que Alcoi tindrà un parc científic, o que el sector servicis és el que major ocupació suposa; però "Alcoi és una ciutat industrial, és la força i el motor", amb el 24 % de l'activitat econòmica dedicada a la indústria. I així manté la seua proposta de buscar el sòl industrial al sud de la ciutat, assegurant que mai es prendrà cap decisió que puga afectar mediambientalment la zona.

I amb eixa confiança Toni Francés vol revalidar per quarta vegada. Diu que després de 12 anys no té esgotament, sinó il·lusió i forces. Tres legislatures sí que provoquen cert desgast: "sempre prens decisions que agraden a un i altres no, però m'he animat molt a esta quarta aventura perquè legislatura darrere legislatura el recolzament de la ciutadania ha sigut major. Eixe desgast no va a suposar una reducció de vots sinó que aspirem a augmentar en vots". No visualitzen altra possibilitat.