El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Toni Francés transmet a la Diputació d'Alacant la disminució del nombre de festers en els 'alardos'

Alardo a Alcoi / AM
Suport unànim de Diputació perquè el govern central continue dialogant amb l'UNDEF i amb altres entitats festeres, com l'Associació de Sant Jordi d'Alcoi

El nombre de festers i festeres en els 'alardos' ha baixat en els últims anys. Toni Francés ho atribueix a la nova reglamentació que afecta a tots els alardos i actes d'arcabusseria de municipis dins de l'UNDEF i d'altres que no ho estan, com és el cas de l'Associació de Sant Jordi. La moció també inclou un informe en el qual es valore l'impacte dels actes d'arcabusseria dins dels Moros i Cristians

La Diputació d'Alacant al complet insta al govern central a continuar dialogant amb l'UNDEF i altres entitats festeres sobre el Reglament d'Explosius que regula com s'ha d'emmagatzemar, el transport, la venda, la distribució, la tinença i les mesures de seguretat de la pólvora. L'alcalde d'Alcoi i també diputat socialista, Toni Francés, ha llegit una moció al plenari de la Diputació d'Alacant per tal que el Reglament no siga tan restrictiu. Aquesta moció ha estat aprovada per unanimitat.

El nombre de festers i festeres en els 'alardos' ha baixat en els últims anys. Toni Francés ho atribueix a la nova reglamentació que afecta a tots els alardos i actes d'arcabusseria de municipis dins de l'UNDEF i d'altres que no ho estan, com és el cas de l'Associació de Sant Jordi. Francés assegura que "estan convençuts que aquesta regulació podria adaptar-se millor a la realitat de les Festes de Moros i Cristians sense que es renuncie al control i a la seguretat".

Increment de turistes

Altra de les parts de la moció ha sigut proposar al Patronat de Turisme Costa Blanca que analitze la importància dels actes d'arcabusseria dins de les distintes festes de Moros i Cristians.

Toni Francés qualifica els 'alardos' com "pilars fonamentals" de les festes on es mostra "l'essència de la celebració com és la representació de les batalles entre Moros i Cristians". A més són considerats com "importants reclams turístics que enriqueixen el nostre atractiu tant en el mercat interior i exterior".

La pólvora d'Alcoi, al Baradello de Moya

Després d'alguns dies d'incògnita, ARAMULTIMÈDIA anuncià que el repartiment de la pólvora per a la Trilogia de 2018 seria al Baradello de Moya. El canvi d'ubicació atén a la nova regulació d'explosius de la Subdelegació de Govern.

En un primer moment es va pensar que el repartiment es fera a l'alberg caní, però finalment va ser desestimada. En el Baradello de Moya, la pólvora es repartirà els dies 20 i 21 d'abril. Cal recordar que l'Associació de Sant Jordi i AITEX han format a festers i festeres sobre com utilitzar les armes d'arcabusseria.