El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tormo: "La consciència ciutadana vers els incendis ha augmentat"

Jordi Tormo és regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcoi./ AM

Ara fa un any la Serra de Mariola era víctima de les flames que van arrassar amb més de 545 hectàrees de terreny entre els termes d'Alcoi i Cocentaina. Des del primer moment en que es va detectar el focus la ciutadania es va revolucionar i la informació corria com la pòlvora per les xarxes socials. De fet, al llarg de tot aquest any cada foc que s'ha declarat ha fet saltar totes les alarmes, demostrant així que la ciutadania està cada vegada més sensibilitzada amb el foc. Com diu Jordi Tormo: "la gent té una estima especial per la nostra serra"

Ara fa un any la Serra de Mariola era víctima de les flames que van arrasar amb més de 545 hectàrees de terreny entre els termes d'Alcoi i Cocentaina. Aprofitant la data, hem recollit a un extens Informe tot el referent a aquest incendi, causes, conseqüències, actuacions realitzades...

Des del primer moment en que es va detectar el focus al Mas de la Cova, la ciutadania es va revolucionar i la informació corria com la pólvora per les xarxes socials. De fet, al llarg de tot aquest any cada foc que s'ha declarat ha fet saltar totes les alarmes, demostrant així que la ciutadania està cada vegada més sensibilitzada amb el foc. Com diu Jordi Tormo, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcoi, "la gent té una estima especial per la nostra serra".

Açò és un fet cada vegada més demostrable. Tant és així que el voluntariat que treballa a la serra s'ha doblat durant aquest darrer any. Fins i tot, "molta gent ens telefona quan localitzen un incendi per alertar-nos", apunta Tormo.

Tot i així, cal ser conscient i destacar que vivim a una zona on les espècies pitòfites -concretament els pins- abunden a cada pam de serra. Aquests arbres són altament inflamables, "biològicament el pinar és procliu als incendis, ja que emet una resina fàcilment incendiable", ens explicava el regidor de Medi Ambient.

A més, l'ecosistema natural per ell mateix tendeix a regenerar-se, freqüentment servint-se del foc. "Altra cosa ben diferent és que fem nosaltres per evitar que això passe", deia Jordi Tormo.

En aquest sentit s'obri un intens debat entre prevenció i actuació. Per al regidor alcoià en aquests moments el Govern autonòmic està aplicant una "política d'actuació" que hauria d'anar per darrere d'una "política de prevenció" de cara als incendis. En els darrers anys els diferents Governs estatal i autonòmic no ha fet més que retallar en brigades de manteniment, neteja, adequació de faixes...

"Què és millor?", -es pregunta Jordi Tormo-, "previndre i actuar".