El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Torna Tirisiti amb més de 200 funcions per a xiquets i majors

Més de 20.000 espectadors i més 200 funcions per a l'obra de titelles més esperada cada any en les nostres comarques

El coneixem, molt, i cada any esperem la seua visita en candeleta. No debades, és una de les obres més vistes i també representades. En un mes es fan més de 200 funcions per les quals passen més de 20.000 espectadors. Parlem, no cal dir-ho, del nostre Tirisiti. El 29 de novembre arranca la campanya escolar. I a partir del 19 de desembre es poden comprar les entrades per a la campanya general. Per cert, que Tirisiti estrenarà la nova tiquetera d'Alcoi per a la venda d'entrades.

Arriba una nova campanya del teatre de titelles més esperat i volgut de, sent humil, totes les nostres comarques. Parlem, no cal dir-ho, del Tirisiti. Més de 200 funcions per als més de 20.000 espectadors que cada any gaudeixen de les tradicions, el Nadal, i l'afilada llengua d'aquest entranyable personatge alcoià.

Joanfra Rozalén de la Dependent, el director del Centre Cultural Miquel Santamaria i el regidor de cultura Raül Llopis han presentat aquesta nova campanya que, com cada any, ve en novetats. Una de les principals és que el Tiristi estrena plataforma de venda d'entrades en línia, la tiquetera d'Alcoi, amb la que confien evitar els col·lapses i problemes d'altres anys. Altra novetat és l'anunci que la família Peidro, coneguts com la família Foia, ha donat a l'Ajuntament tres antics titelles del Tirisiti, una del personatge principal, altra d'una Filà i la tercera d'attrezzo. El regidor Raül Llopis explica que s'exposaran perquè tots puguen gaudir de la història d'aquest teatre, i considera que és una donació molt important per a "continuar recuperant el patrimoni, que sabem que és molt. I perquè pot produir que hi haja més donacions d'altra gent, que sabem que poden tindre materials que per a l'Ajuntament i la ciutadania en general és important per poder recuperar i mostrar el que ha sigut el nostre Tirisiti, un dels valors més importants del nostre Nadal". Per acabar, i com a última novetat, enguany es presentaran els vestits de dones de les filaes Magenta i Tomasines, que a més comptaran amb una representació especial del Tiristi per a ells, els dies 9 i 17 de desembre, respectivament.

 

El 29 de novembre s'inicien les representacions

La primera campanya és, com cada any, la dirigida als escolars. S'obri el 29 de novembre, i fins al 22 de desembre hi ha previstes 105 funcions per a més de 12.500 espectadors. Venen escoles de les nostres comarques, tot Alacant i el sud de València, però com a nota curiosa, enguany també vindrà algun col·legi de Múrcia.

La campanya per al públic en general s'obrirà el 22 de desembre i continuarà de manera interrompuda fins al 5 de gener, amb 84 funcions previstes. El dia 19 de desembre, a les 19 hores, s'obrirà la venda en línia mitjançant la nova tiquetera d'Alcoi. Joanfra Rozalén diu que hi haurà, com sempre, moments de col·lapse, "encara que esperem que siguen més àgils i puguem oferir un millor servei". Com sempre, ixen a la venda la meitat de les entrades i la resta es reserva pe a taquilla. Els preus s'hi han mantes, 2,5 euros per a la campanya escolar i 3 euros per a la campanya general.

I a les representacions escolars i per al públic en general, cal afegir les funcions especials que s'iniciaren l'any passat, els dissabtes 2, 9 i 16 de desembre, com a complement de la ruta teatralitzada "Descobreix Alcoi al Nadal". Les entrades per aquestes representacions ja estan a la venda. També hi haurà funcions de protocol per a compromisos i invitacions de l'Ajuntament. En total, vora 200 funcions en poc més d'un mes, una xifra que converteix el Tiristi en una de les representacions teatrals més vistes de la història.

 

Els amics del Tirisiti

I com cada any, des de fa quasi dos dècades, Tiristi no ve a soles, sinó que molt ben acompanyat pels seus amics, altres titelles que venen a Alcoi per a oferir-nos cultura i diversió. Enguany seran 4 obres les que ens ofereix el Centre Cultural d'Alcoi dins de la campanya Els Amics del Tiristi. Dos de les companyies són internacionals, de Brasil i l'Argentina, i les altres dos de la nostra terra, una valenciana i l'altra de Lleida.

Així, el 5 de desembre ens visita Teatro Por Um Triz, companyia brasilera que ens ofereix l'obra Pinóquio, Etc y Tal. Dijous 7 de desembre és el torn dels argentins Tres Tristes Tigres, amb l'obra El Sueño de Trucas. Ja en gener vindrà Disparatario, el dia 2, amb la ja coneguda obra La Maria no té por. I el cicle conclou amb els lleidatans Zum Zum Teatre amb l'obra La Gallina dels Ous d'Or.

Tots aquests espectacles seran a les 18,30 hores al Centre Cultural, amb un preu de 3 euros els xiquets i 5 els adults. Excepte l'última obra, la de la Gallina dels Ous d'Or, que compta amb una escenografia més gran i es representarà al Teatre Calderón, amb un prei de 5 euros els xiquets i 6 els adults. Preus molt econòmics i entrades que es poden adquirir en la tiquetera d'Alcoi.