El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tornen a Cocentaina els llibres de Corts de Justícia del segle XIII

Llibres de Cort de Justícia restaurats / Foto: Ajuntament Cocentaina

El regidor de cultura destaca que "Cocentaina assumeix, com ha anat fent els darrers anys, el compromís d’anar restaurant progressivament els llibres de Cort de Justícia"

Cocentaina inicia l'any donant la benvinguda als llibres de Corts de Justícia del segle XIII. Han estat restaurant-se a l’IVCR+i durant tot el 2020.

Els llibres de Corts de Justícia retornen a l’Arxiu Municipal de Cocentaina després d’un llarg procés de restauració en el Departament de Conservació i Restauració d’Obra Gràfica i Document d’Arxiu de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i).


Aquests manuscrits són de les sèries més completes de la Comunitat Valenciana, comprenen des de l’any 1269 al 1295. Els llibres han sigut restaurats gràcies al conveni en el qual van acordar l’Ajuntament de Cocentaina i l’IVCR+i en el 2017, per conservar els valuosos documents que té l’arxiu contestà. Els costos de la restauració han sigut sufragats per dues entitats encara que l’ajuntament també s’ha fet càrrec del transport i l’assegurança dels llibres.


No seran els últims documents enviats a València per a assegurar la seua conservació, ja que l’IVCR+i ha rebut tres llibres més per a la seua restauració durant el 2021. Iván Jover, regidor de cultura explica que la Cort de Justícia recollida en aquests llibres “és la primera que es genera després de constituir-se el Regne de València al segle XIII, un llegat històric, cultural i també lingüístic, que cal preservar i protegir per a posar-los a l’abast de la investigació”.