El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tornen les jornades Pepe Prats de formació per als Jutjats de Pau

Jornades Pepe Parts 2016, imatge d'arxiu

Hi participen jutges i secretaris dels jutjats de pau de 25 pobles de l'Alcoià i Comtat, però també han confirmat assistència altres de les províncies de València i Castelló.
 

Els jutges de Pau fan una important tasca en els pobles més menuts, però no compten amb massa recursos institucionals. Ara, amb estes jornades de Muro, podran formar-se en temes específics que els afecten en el dia a dia.

El Jutjat de Pau de Muro és un referent perquè ofereix formació als jutges i secretaris dels jutjats de pau que així ho necessiten. I després de l'obligada aturada per pandèmia, recuperen les jornades de formació Pepe Prats, que tindran lloc el pròxim 17 de juny a Muro.

Els Jutjats de Pau cobreixen el terreny on no arriben els Jutjats que estan en les capitals de comarca. Eviten desplaçaments de la gent dels pobles a les ciutats per a fer gestions com inscripcions en el registre o demanar la fe de vida. Però a més, fan un important treball de conciliació, perquè intenten arreglar conflictes entre veïns amb el diàleg, abans d'arribar als jutjats. Tots els pobles compten amb un Jutge de Pau, una persona sense formació específica que és aprovada pel ple municipal i refrendada pel tribunal Superior de Justícia. Tan sols els municipis de més de 7.000 habitants (en les nostres comarques Muro, Cocentaina i Banyeres) compten a més amb un secretari, normalment un funcionari de l'Ajuntament amb altres responsabilitats.

La jornada comptarà amb dos ponències, una sobre la problemàtica en les execucions dels actes de conciliació, impartida per Cristina García, lletrada del jutjat 2 d'Alcoi; i una segona sobre els expedients matrimonials després de l'última reforma, amb el jutge titular de registre civil d'Alacant Francisco Javier Martínez. Posteriorment hi haurà temps per al col·loqui, debat, o posada en comú d'experiències. 

A les nostres comarques tenim jutges de pau a Agres, Alcosser, Alcoleja, Almudaina, Alqueria 'Asnar Balones, Benasau, Beniarrés, Benifallim, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, L'Orxa, Millena, Penàguila, Planes, Quatretondeta i Tollos.

A més, han confirmat assistència a les jornades de formació els jutges de Quesa, Bolbaite, Enguera i Anna a la província de València; i Moncofa, Barracas, Montan, Figueres, Pavia i Altura de la província de Castelló.