El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tots els xiquets atesos segons les seues necessitats. Els coles d'Alcoi s'uneixen per a donar resposta a cada cas

Una de les reunions dels departaments d'Orientació de tots els col·legis concertats de la ciutat
Els col·legis concertats d'Alcoi han encetat aquest curs un grup coordinat de tots els departaments d'orientació per a millorar l'atenció educativa de tots els centres

L'educació en els últims anys ha pres una direcció inequívoca: cada alumne és diferent, i necessita una atenció única. En cada centre s'ha potenciat en els últims anys els departaments d'Orientació que, precisament, es dediquen a açò. Però en Alcoi els col·legis han fet un pas més i s'han unit en un gran grup de departaments d'orientació per a compartir experiències, informació i millorar l'atenció individualitzada de cada xiquet, sense importar en quin cole estiga.

Cada xiquet és diferent. Uns tenen problemes d'atenció, altres són massa moguts, hi ha xiquets diagnosticats que necessiten un seguiment específic, i també hi ha altres massa espavilats que s'avorreixen en classe i poden patir fracàs escolar. Cada cas necessita unes pautes i un seguiment, i això bé ho saben en els col·legis alcoians, on cada centre ha dedicat esforç al seu propi departament d'orientació. Però ara han fet un pas més enllà i els col·legis han decidit apropar els seus centres d'orientació per compartir experiències i inquietuds, i millorar, si es pot, l'atenció educativa que ofereixen. Un exemple de coordinació, ja que com expliquen, en les reunions "no es veu a l'altre com la competència, sinó que es tracta de compartir informació".

Així, en aquest curs lectiu que ara acaba, s'han iniciat les reunions on participen professors de tots els col·legis concertats de la ciutat. Són psicòlegs, psicopedagogs, mestres de pedagogia terapèutica, mestres d'audició i llenguatge o mestres i professors generals, que volen trencar barreres i apropar els seus mètodes. Perquè de les experiències i casos particulars que han passat aprenen tots, i estan més preparats per a atendre futurs casos que arriben al centre. També junts poden detectar els punts on flaquegen com a docents i així potenciar la formació concreta que necessiten. I en últim extrem, també poden unificar criteris. En aquest sentit, per exemple, s'han reunit amb el director del Servei Psicopedagògic Escolar (SPE) per acordar una manera comuna de presentar informes. Tot açò ajuda al dia a dia dels xiquets en cadascú dels seus centres, però aporta un avantatge més en l'hipotètic cas que un dels alumnes haja de canviar de col·legi, perquè com el contacte entre professors és directe, no es talla l'itinerari ni el seguiment que es fa de l'alumne.

Durant aquest primer any de reunions, el grup de Departaments d'Orientació dels col·les d'Alcoi ha establit les bases per a treballar de manera conjunta. Han parlat de convivència i mediació escolar, de com intervenir si cal. I es preocupen per "tractar la individualitat de cada alumne, siga pel seu potencial o per la seua dificultat". Per una banda volen assolir competències educatives "derivades per compensatòria, discapacitat, TEA... o qualsevol altre problema". Però també poder detectar aquells xiquets amb coeficient intel·lectual alt que poden tindre unes altres necessitats i "si no li dónes la resposta educativa que necessiten en cada moment, poden derivar en fracàs escolar". Així, un dels objectius d'aquest equip és detectar cada cas com més prompte millor, i així poder atendre'l segons les seues particulars necessitats.