El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Traïdor o llibertari? Es presenten les memòries inèdites del polític alcoià José Ferri

Portada del llibre, amb una imatge d'Antoni Miró

La presentació del llibre Republicanos españoles prisioneros de guerra en Inglaterra. Las memorias de José Ferri és aquest mateix 3 de desembre al Centre Cultural Mario Silvestre, a les 19 hores.

José Ferri Verdú, conseller municipal d'Alcoi, va viatjar a França en plena Guerra Civil per a comprar aliments per al subministrament local. No van tindre més notícies d'ell. Si va desaparéixer per traïció, en quedar-se els diners municipals; o si va intentar tornar i no ho va aconseguir, és una qüestió que intentarà resoldre les seues memòries.

És el llibre Republicanos españoles prisioneros de guerra en Inglaterra. Las memorias de José Ferri, escrit per l'historiador alcoià Àngel Beneito i el seu company anglés Richard Cleminson. Han arreplegat les memòries inèdites escrites per José Ferri mentre va estar captiu en camps de presoners francesos, alemanys, americans i anglesos, abans d'exiliar-se a Veneçuela. Però també han fet un minuciós estudi i anàlisi de la vida del polític alcoià. Tot s'arreplega en aquesta obra que es presenta aquest 3 de desembre, a les 19 hores, al Centre Cultural Mario Silvestre.

El llibre s'inicia en el viatge que José Ferri, com a conseller municipal (equivalent a un regidor actual) va fer a França en plena Guerra Civil per a comprar aliments per al subministrament local. No van tindre notícies del seu retorn, i el Consell Municipal no va poder determinar si hi havia traïció si se li havia fet impossible tornar, tal com haguera intentat 'Espartaco', persona de gran integritat com el definien els seus afins. A parir d'ací, en 23 capítols, Beneito i Cleminson ofereixen tota una perspectiva que dóna llum a un interessant personatge de la política alcoiana.