El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Quatre alumnes de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi, finalistes en els ‘Premis Sapiència’

IES Andreu Sempere / AM

L'IES Andreu Sempere és l'institut de tot Alacant amb més finalistes, i el segon de la Comunitat Valenciana. 

Els treballs, seleccionats entre els 30 millor, opten també al Premi del Públic, que fins al 10 d’octubre es podrà votar ací.

Lidia Carbonell, Maria García, Alba Verdú i Andreu Raya són els alumnes finalistes a la primera edició dels Premis Sapiència, uns guardons a escala autonòmica. Segons l’institut, aquests premis donen un suport “econòmic i prestigi”.

Els treballs, seleccionats entre els 30 millors, opten també al Premi del Públic, que fins al 10 d’octubre es podrà votar ací. Tots els premis es donaran a conéixer el pròxim dissabte 16 d'octubre.

Els treballs


El treball de Lidia Carbonell, titulat “Mujeres invisibles (también) en el arte”, s’endinsa en la discriminació que pateixen les dones pel fet de ser-ho, a l’àmbit artístic. L’alumna ha realitzat una exhaustiva investigació quantitativa de la presència de les artistes plàstiques a les aules, al nomenclàtor dels carrers d’Alcoi, al fons artístic de l’Ajuntament i a les exposicions organitzades per l’administració. Les conclusions són assoladores. Tot i que les dones tenen major presència als estudis artístics de la ciutat, la seua presència pública es pràcticament residual. Només un 19% de les exposicions individuals, entre el 2013 i 2021, són de dones. La resta de percentatges encara són més negatius.

 


Per la seua banda, Maria García i Alba Verdú, han estudiat “La huella de la pandèmia”. Al treball arrepleguen indicadors econòmics sobre els efectes de la covid a la Comunitat, l’esforç de les empreses per adaptar-se a aquesta realitat, les mesures governamentals per tal de pal·liar-ne les conseqüències i, fins i tot, s’arrisquen a aportar propostes. Les alumnes posen de relleu el model intervencionista de l’Estat, una solució que ha permès, segons expliquen, sobreviure moltes empreses. A més, ressenyen la major fortalesa del sector industrial front al de serveis i la reconversió digital del comerç i la cultura. Estratègies, que de reforçar-se, poden suposar una bona oportunitat per al futur.
Per últim, tenim un treball d'Andreu Raya, dins l'àrea de tecnologia i enginyeria: "Análisis y mejora de la sostenibilidad en centros educativos"

 

L'IES Andreu Sempere és l'institut de tot Alacant amb més finalistes, i el segon de la Comunitat Valenciana. I dins dels 30 finalistes tenim un altre alcoià, un alumne de l'IES Cotes Baixes.  

 

Els premis

Els ‘Premis Sapiència’ són un ambiciós projecte que reparteix suport econòmic i prestigi entre els treballs seleccionats de les i els estudiants de batxillerat de tot el territori valencià.


La Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la I+D+i (RUVID) i la Conselleria d'Innovació pretenen així fomentar la investigació entre els més joves.