El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Tres instal·lacions solars proveiran de llum els carrers dels polígons alcoians

Una de les plaques fotovoltàiques
Un nou sistema de lluminàries per LED permetrà controlar els consums o detectar els errors

Estan als polígons Cotes Baixes, Santiago Payá i la Beniata, i la idea és que puguen cobrir amb tranquil·litat tota la demanda de l'enllumenat públic. A més, en els 5 polígons alcoians s'han canviat les lluminàries per un sistema LED, que permet també reduir en un 70 per cent el consum elèctric.

És altra de les novetats gràcies a les ajudes de l'IVACE per a la modernització d'àrees industrials, i que en Alcoi suposarà un estalvi en les emissions de CO₂ de 52 tones l'any. En concret, els polígons que compten amb aquest sistema són els de Cotes Baixes, Satiago Payá i la Beniata. Segons expliquen des del consistori, s'ha instal·lat una potència de 55 kW que, "depenent de l'època de l'any i el nivell d'insolació es podrà cobrir àmpliament la demanda total d'energia".

A més a més, en els cinc polígons alcoians s'ha canviat un total de 638 lluminàries de l'antic sistema de vapor de sodi a la tecnologia LED. El consum fins ara dels 5 polígons era de quasi 469.000 kWh cada any, però amb aquest canvi es confia fer un consum inferior als 136.500 kWh, la qual cosa suposa un estalvi previst del 70 per cent. El nou sistema de lluminàries es podrà controlar a distància amb un programa que permet saber al moment l'estat o els errors, així com fer un seguiment dels consums i les hores d'utilització. "Es podran encendre mitjançant rellotge astronòmic o mitjançant fotocèl·lula, i reprogramar encesos i apagats esporàdics de forma senzilla des de la mateixa plataforma", expliquen des del consistori. Per últim, amb els excedents d'energia, s'alimentaran les diferents estacions de recàrrega de vehicles elèctrics instal·lades als polígons.

Són actuacions que s'inclouen en les ajudes de l'IVACE per a la millora de polígons, però que a més encaixen bé en el projecte Smart City de la ciutat d'Alcoi. El regidor de Ciutat Intel·ligent, Manolo Gomicia, diu que "l'estratègia de ciutat Smart City ens impulsa a adoptar mesures per a optimitzar l'eficiència energètica; iniciatives que han d'afavorir la inclusió d'Alcoi en la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents i, en última instància, millorar els serveis prestats a la ciutadania".