El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Tres notícies que juntes s’entenen millor

Que la COP25 ha sigut un fracàs és una conclusió que no se li pot escapar a ningú. Ni Xina, ni els Estats Units, ni Índia, ni Brasil, ni algun país m…

Que la COP25 ha sigut un fracàs és una conclusió que no se li pot escapar a ningú. Ni Xina, ni els Estats Units, ni Índia, ni Brasil, ni algun país més dels qui marquen la diferència de veritat en el tema de les emissions ha pres part en esta cimera sobre el clima. No hi ha una voluntat real d’abordar un problema que acabarem intentant solucionar quan ja no siga possible.

Una altra de les raons que expliquen el fracàs de l’encontre té relació amb la primera de les notícies que avance a l’encapçalament de l’article. La notícia és, de forma genèrica, això sí, el circ mediàtic que s’ha organitzat al voltant de Greta Thunberg. Ni vull entrar ni pense entrar a valorar tot el fem que s’ha abocat sobre ella. El que sí que sé és que mentre omplim hores de telediari amb imbecilitats sobre si ve o no ve amb tren des de Lisboa, es deixa de parlar dels problemes reals que comporta el canvi climàtic. I només diré, que la classe de persones a la que cabreja esta xica, és la classe de persones a la que cal cabrejar. I per això té la meua admiració.

I tingueu-ho ben clar: Greta Thunberg serà una anècdota informativa en poques setmanes. Ni canviarà paradigmes, ni remourà el curs de la història climàtica. Però, probablement, sí que haurà servit d’inspiració a moltes persones de tot el món que començaran (o es reafirmaran en el que ja pensaven) a pensar sobre la sostenibilitat del sistema econòmic sobre el que descansa el nostre benestar.

La segon notícia té a vore amb colp d’estat a Bolívia. Quantes bromes amb el suéter d’Evo Morales, veritat? Quanta deformació de la realitat, no? Quant de silenci davant del saqueig de Bolívia, un país que té la desgràcia de tindre petroli i liti (litio) en mans d’una classe que veu el país on viuen com un simple negoci. El liti, hauríeu de saber-ho ja, és un dels principals components de les bateries que porten els nostres telèfons, raspalls de dents, i, com no, EL FUTUR ECOLÒGIC DE LA HUMANITAT, ELS COTXES ELÈCTRICS!

Això últim és sarcàstic -ja he escrit sobre el tema- i ja podeu imaginar per on va la cosa. La idea és fer-nos creure que un "burro vola" i van pel bon camí. Mentre parlar de veritat sobre què és i què comportarà el canvi climàtic resulta impossible, ens hem de creure que comprar cotxes elèctrics serà el futur del planeta. I per això, la tercera notícia: actualment és, per diners, poc probable que moltes persones decidisquen comprar un cotxe elèctric pel preu repercutit sobre el vehicle que tenen les bateries. I si no expliquem que el colp d’estat de Bolívia és per a que algunes multinacionales espolien el seu liti... MÀGIA!, no entendrem que comence a dir-se que per a 2022 això ja no serà un problema.

 

Cadascú que traga les seues conclusions.