El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un agent de la Policia Nacional denunciat per prevaricació en el concurs de la promotora alcoiana Luxender

La urbanització a mig fer de Serelles, part de la trama dins el concurs de Luxender
L'agent firmava un informe que acompanyava una denúncia per part d'un dels administradors afectats per la liquidació, i en la que es considera "víctima d'una complexa conspiració"

Fa més d'una dècada que el jutjat mercantil d'Alacant porta la liquidació de Luxender, la promotora alcoiana que va deixar a mig fer la urbanització de Serelles. L'administrador d'Artemisa Granatensis, empresa de Luxender, intenta suspendre o paralitzar el cas amb una denúncia en la qual assegura que és "víctima d'una complexa conspiració", i que no ha tingut recorregut. Això si, el jutjat mercantil ara denuncia per prevaricació a l'agent de la Policia Nacional que firmava l'informe que acompanyava aquesta denúncia.

Luxender, la promotora alcoiana que va deixar a mig fer la urbanització de Serelles, està immersa en un procés de liquidació i concurs de creditors des de fa més d'una dècada que instrueix el jutjat 2 Mercantil d'Alacant. Un procés que, el mateix titular del jutjat que fa la instrucció, reconeix complicat i llarg. Doncs bé, l'última novetat arriba d'aquest jutjat amb una resolució en què es trasllada a Fiscalia la denúncia d'un agent de la Policia Nacional, concretament del grup de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal), per prevaricació.

Cal avançar un poc per a entendre la situació. L'administrador d'edificacions Artemisa Granatensis, lligada a Luxender, havia presentat una denúncia, enmig de tot el procés concursal, en la que assegurava, tal com diu la resolució judicial, que "era una víctima d'una complexa conspiració articulada per l'acció coordinada dels administradors concursals", i acusava tant als administradors cessats durant el concurs de creditors com als nous, "tot amb l'aquiescència de qui era aleshores jutge del concurs" i perquè acabaren "les obres d'una urbanització sense intenció de pagar-li, i que li està causant perjudici". Doncs bé, aquesta denúncia ve amb el suport d'un informe d'un Policia Nacional de la UDEF, qui ara està en entredit per aquesta qüestió.

El jutge del mercantil valora que "un agent de la UDEF faça seus cadascun dels plantejaments i argumentacions esgrimides en la denúncia presentada, per inclús concloure que ha de sol·licitar-se formalment al Jutjat d'Instrucció que acorde la suspensió del procediment concursal". De fet, considera que aquest és l'objectiu d'aquesta denúncia, suspendre el procediment concursal en fase de liquidació, o almenys allargar-ho. La resolució també fa referència a dos viviendes que el jutjat intenta liquidar, una d'elles a Alcoi, i que estan ocupades pel denunciant "almenys des del 2008 i sense abonar un sol euro", i que en cas de suspensió del cas "es dilatarien tots aquests tràmits molt més".

Cal apuntar que en un principi es barallaven els delictes de falsedat documental, prevaricació, alçament de béns, insolvència punible, estafa en grau de temptativa o delicte contra la hisenda pública també en grau de temptativa, però finalment el jutjat mercantil d'Alacant trasllada la denúncia tan sols pel delicte de prevaricació.

Per altra banda, el tribunal mercantil considera que en aquesta denúncia també pot haver-hi delicte de calúmnies o denúncia falsa, però creu que aquest extrem s'ha de depurar en un jutjat d'instrucció.