El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un alumne del Campus d’Alcoi proposa utilitzar Big Data per organitzar el trànsit en festes de Moros i Cristians

Jarold Antonio Imán Guevara amb el seu TFM / Foto: Campus d'Alcoi de la UPV

Des que Alcoi va començar a ser Smart City la ciutat compta amb una gran base Big Data que permeten estudis com els de Jarold Antonio Imán Guevara.

L’estudiant Jarold Antonio Imán Guevara exposa al seu treball de final de màster (TFM) una anàlisi del trànsit d’Alcoi durant les festes de Moros i Cristians utilitzant les dades recollides amb les instal·lacions del projecte de Smart City.

El TFM de Jarold Antonio Imán Guevara, alumne del Màster Universitari en Direcció d’Empreses (MBA) del Campus d’Alcoi de la UPV, es titula “Anàlisi del trànsit d’Alcoi per l’ordenament de la ciutat i proposta de mesures per una ciutat intel·ligent (Smart City)”. En aquest treball planteja la utilització del big data per millorar el trànsit dels vehicles de la ciutat durant les festes d’Alcoi.

El projecte Smart City posat en marxa a Alcoi inclou el recompte dels vehicles que passen per les entrades i les eixides de la ciutat. Aquesta aplicació de la tecnologia permet arreplegar i emmagatzemar una mitjana d'entre 8 i 15 milions de dades a l’any, que com ha fet Guevara al seu estudi, poden ser analitzades per tal de millorar la vida dels ciutadans.

En l’anàlisi realitzada per al TFM Guevara va comprovar que durant les festes de Moros i Cristians les entrades de Banyers i del Revolcat entre les 10h i les 14h experimenten un gran augment d’afluència de cotxes. Davant d’aquest resultat l’alumne planteja que “es poden establir una capacitat màxima de trànsit en els principals ingressos a la ciutat d’Alcoi per trams horaris i per pronosticar noves vies o rutes per als dies i hores amb major flux vehicular”.

L’alumne explica que la idea per la seua tesi va ser motivada pel seu tutor Pau Miró i per la conferència “I Congrés Big Data Alcoi” on va quedar impressionat per les grans bases de dades dels que disposa la ciutat des que és Smart City. “Vaig voler fer alguna cosa diferent i deixar un ciment per a futures investigacions relacionades amb l’aplicació de les tecnologies per millorar la qualitat de vida” afegeix Guevara.