El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Espai No + Precarietat l'Alcoià Comtat,

Espai No + Precarietat l'Alcoià Comtat

Un any ja de la renda d'inclusió valenciana. La renda per als que no tenen ingresos

Al desembre de 2017, les Corts Valencianes van aprovar la Llei 19/2017 sobre la Renda d'Inclusió Valenciana. La Renda d'Inclusió Valenciana entra en …

Al desembre de 2017, les Corts Valencianes van aprovar la Llei 19/2017 sobre la Renda d'Inclusió Valenciana. La Renda d'Inclusió Valenciana entra en vigor en la seua primera fase el 22 d'abril de 2018, en dues modalitats, la RGIS (Renda de Garantia d'Inclusió Social) per a aquelles persones que están disposades a portar un itinerari d'inclusió social, -cursos de l'atur, d'inclusió, etc- . L'import per a Unitats Familiars de una sola persona ( està lligada al SMI en un 70% d'aquest), és de 630 € mensuals, a més d'un 25% d'ajuda per a subministraments i pagament d'habitatge, – lloguer o hipoteca si escau-, i aconsegueix fins a 6 persones de la Unitat Familiar, és a dir va augmentant per cada membre fins a un total de sis, amb imports que poden arribar a 990 € més el citat 25% corresponent.

També es va aprovar l'entrada en vigor de la RGIM (Renda de Garantia d'Ingressos Mínims), per a aquelles persones que no pogueren portar a terme cap programa d'inclusió-, i están en situació d'exclusió social severa. L'import és la meitat de l'anterior (35% del SMI), 315 € una sola persona més el 25% per a subministraments i ajuda per habitatge.

Els efectes econòmics són retroactius, i a partir del día un del mes següent al seu tràmit, i aquest es realitzarà en els Serveis Socials dels Ajuntaments de cada localitat on s'estiga empadronat.

Tambe aquest any 2019 el 22 d'abril, ha entrat també en vigor la RCIP (Renda Complementària d'Ingressos per Percepcions), per a aquelles persones que cobren la Pensió No contributiva en les seues dues modalitats , -Jubilació i Invalidesa-, i tambe té uns topalls en arranjament als ingressos de la Unitat familiar, sense comptar la pròpia pensió No Contributiva, tambe es pot solicitar per als perceptors del RAI per Violència de Gènere o Intrafamiliar. En les Pensions no contributives pot suposar un augment de fins a 159 € mensuals que complementarien aquesta mínima pensió, ara en 392 € al mes . Aquesta Renda no es tramitarà en Serveis Socials sinó a través de les Oficines “PROP” de la Generalitat situada als Ajuntaments, o directament en la Direccions Territorials de la Conselleria de Benestar Social de les capitals de província.

Finalment a l'abril de 2020, entrarà en vigor l'última fase de la Renda d'Inclusió, la denominada RCIT (Renda Complementària d'Ingressos pel Treball), per a aquelles persones que estant treballant i que els seus ingressos no arriben a l'import del 80% del SMI que será el import de aquesta Renda, i podrán complementar aquells, (per exemple treballadors amb contractes parcials o per hores etc.)

La nova Renda d’Inclusió Valenciana suposa un gran avanç respecte a l'anterior Renda de Ciutadania del Partit Popular, -aquesta tenia menys import, al no anar referenciat al SMI com l'actual, era d'un termini màxim de 3 anys, i es necessitava renovar documentació cada sis mesos, i amb moltes denegacions-. La nova Renda d'Inclusió és INDEFINIDA, no es renova documentació fins als tres anys, abarca a les persones desde els 25 anys ( amb algunes excepcions a majors de 16 i 18 anys), i no té topall d'edat. Només es necessita estar empadronat a la Comunitat Valenciana com a mínim un any, i no estar rebent el sol·licitant de la Renda cap prestació incompatible o superior al seu import, com per exemple per desocupació ( si ho poden fer altres membres de la Unitat Familiar, que no perceben pestacions per desocupació o altres ingresos i complisquen amb els requisits mínims). La valoració econòmica i patrimonial per a poder cobrar la Renda, suposa que els ingressos dels sol·licitant i dels membres de la Unitat Familiar, no superen set vegades la Renda que els poguera pertànyer i no es té en compte l'habitatge habitual en la valoració. El mateix imprés de sol·licitud serveix, per a demanar altres ajudes com a beques escolars, ajudes de menjador etc.

Encara que la Nova Renda pot ser millorable, és un pas molt important per a aquelles persones en risc d'exclusió que no tenen ingressos per treball o desocupació, i és un últim recurs económic per a poder suportar la vida diària amb certa dignitat. Des d'aquest Espai de No+ Precarietat sol·licitem a les Institucions – Generalitat i Ajuntaments- i als Serveis Socials, que es realitze la màxima difusió de la Renda per a coneixement general, es dote del personal suficient per a atendre la demanda d'aquesta, i es tramiten el més ràpid possible els expedients, sense esgotar terminis, ja que el sector de població sol·licitant es troba en una situació de vulnerabilitat greu.