El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un concessionari d’Ibi haurà de tornar els diners que un client va gastar al comprar un Audi4 i que està afectat per l’escàndol d’emissions de Volskwagen

Ibi

La sentència senta un precedent per a que els afectats puguen reclamar la nul·litat dels contractes de compra-venta.

La sentència permet que el comprador recupere els 34.440€ que va pagar fa 10 anys pel vehicle. Recordem que Volkswagen va instal·lar un programa que modificava el resultat de mesurament d'emissions.

Així ho ha sentenciat el Jutjat de Primera Instancia I Instrucció número 1 d’Ibi i és la primera vegada que un jutjat declara nul el contracte de compra d’un vehicle en base a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En concret, aquesta sentència obliga el concessionari que va vendre el vehicle a retornar al comprador de l'Audi A4 els 34.440 euros que va pagar fa 10 anys pel vehicle, que estava afectat pel conegut com a cas dieselgate pel qual Volkswagen va instal·lar en els vehicles un programari capaç de modificar el resultat en el mesurament d'emissions i ocultar d'aquesta manera que, en realitat, el nivell de contaminació que produïen estava molt per damunt del legalment establert.

La sentència admet que ha quedat “degudament acreditat que el vehicle, emetia més gasos contaminants que els que el Grup Volkswagen van acreditar per a la seua homologació, per la qual cosa l'actor va haver d'acudir en repetides ocasions als tallers del concessionari perquè li foren realitzades reparacions”. I també admet que la part venedora no va obrar de bona fe: “queda acreditat que l'entitat venedora va incomplir les seues obligacions d'informació precontractual, contractual i post contractual. Extrem que va poder incidir en la formació del consentiment de l'actor i induir-lo a un error sobre la naturalesa del producte que contractava”.

La defensa del comprador ha sigut exercida pel despatx Meler Advocats, integrat en l'Agrupació d'Afectats per Volkswagen, plataforma que defensa més de 4.000 afectats espanyols que són o han sigut propietaris de vehicles afectats pel cas dieselgate. La sentència senta un precedent per a que els afectats puguen reclamar la nul·litat dels contractes de compra-venta.

Sobre la base d'aquesta resolució, l'Agrupació d'Afectats començarà a demandar al Grup Volkswagen a partir del pròxim mes, reclamant la nul·litat dels contractes dels vehicles afectats, començant per la marca SEAT, per la qual cosa insta els interessats a posar-se en contacte amb l'Agrupació d'Afectats per Volkswagen.