El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tere Mollá Castells, Feminista, activista social i comunicadora d'opinió

Tere Mollá Castells

Un huit de març diferent, però sols en les formes

Enguany ens toca commemorar un huit de març, Dia Internacional de les Dones, de manera diferent per la punyetera pandèmia. Tot i això la necessitat d…

Enguany ens toca commemorar un huit de març, Dia Internacional de les Dones, de manera diferent per la punyetera pandèmia. Tot i això la necessitat de commemoració continua sent més que necessària per l'agreujament que la situació de moltes dones ha patit, precisament per la situació pandèmica.

Moltes dones (i homes també) han perdut les seues feines amb tot el que això suposa. La conciliació de la vida laboral i familiar, ha recaigut majoritàriament, sobre les dones que, en el cas de no haver perdut la feina, han hagut d'assolir la cura de les criatures pràcticament confinades i en massa casos amb classes virtuals. La precarietat laboral, molt alta entre tota la classe treballadora, ha augmentat entre les dones treballadores. I així, una llarga llista de situacions relacionades amb la pandèmia.

No podrem eixir a les places i carrer a manifestar-nos col·lectivament precisament per la pandèmia, però això no vol dir que estiguem quietes.

Hi ha multitud d'activitats virtuals que s'organitzen per institucions i organitzacions per a continuar sensibilitzant a la població en general sobre la desigualtat entre dones i homes a tots els sectors i situacions. Les violències masclistes continuen assassinant dones i criatures per reafirmar un patriarcat tòxic i assassí.

La prostitució de dones és un negoci il·lícit on cada dia es guanyen més diners amb els cossos de les dones prostituïdes com a matèria primera i sense que importe per a res la situació d'aquestes dones ni a puteros ni a proxenetes. Els primers solen satisfer els seus desitjos sexuals pagant i sotmetent a les dones prostituïdes. Els segons vol guanyar com més diners millor, també amb els cossos de les dones.

A poc a poc i per la porta de darrere sestà fent de l'explotació reproductiva de les dones un altre negoci il·lícit que també utilitza els cossos de les dones com a matèria primera per a la compravenda de criatures sobretot en països empobrits que també fan servir els cossos de les dones per augmentar el seu PIB. O, cosa que és el mateix, s'han convertit en còmplices de grans empreses i corporacions per tal d'explotar a dones en situació de vulnerabilitat econòmica per tal de, també, guanyar diners.

Les violències estructurals que des de sempre patim les dones com majors índexs de pobresa, precarietats, incultura, etc. no desapareixen i ens fan veure que el patriarcat està assentat sobre bases fortes que apleguen a tots els espais de la vida quotidiana de les dones.

I ha estat també el patriarcat qui ha esborrat sistemàticament les aportacions que les dones hem fet al llarg de la història. I ho ha fet sense importar com ni el dolor que es poguera estar causant a aquestes dones. I em venen molts noms al cap, però a unes les ha convertit en boges, a altres les ha tancat fins al final dels seus dies, a altres no ha dubtat en assassinar-les. I a les més, les ha ignorat sempre fent d'elles un ús i abús que fins i tot els credos religiosos han predicat i que sempre han menyspreat, excepte en el moment de la maternitat. Després res.

Així les coses, cada huit de març ha de ser un crit reivindicatiu, malgrat que siga des de les pantalles dels dispositius electrònics, per exigir un major grau d'igualtat entre dones i homes i, també, un major grau de justícia social per a construir una societat més equitativa, més solidària i més justa per a les nostres criatures.

Visca el huit de març!!. Visca la lluita feminista!!