El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un mestre de l'EASD Alcoi dissenya un equip de respiració a partir d'una màscara de busseig

  • El prototip ja ha sigut provat amb èxit i permet que la màscara siga utilitzada com un equip de respiració autònoma per a un metge en ambient UCI.
  • El projecte s'emmarca dins de la xarxa Coronavirus Makers Comunitat Valenciana, que elabora material per al sistema sanitari de manera altruista.

 

Davant l'escassetat de material al sistema sanitari són molts els que recorren a l'enginy per a aportar el seu gra de sorra. Un d'ells és David Ulibarri, professor a l'EASD d'Alcoi, que amb el disseny i fabricació d'una vàlvula ha permés transformar una màscara de busseig en un equip de respiració autònoma per a metges.

La "Tinky Winky Valve" l'han volgut anomenar, en el disseny de la qual també han participat dos professors de l'EASD València. El prototip ja ha sigut provat amb èxit i permet que la màscara siga utilitzada com un equip de respiració autònoma per a un metge en ambient UCI.

El disseny es va realitzar amb un reduït nombre de peces per a evitar filtracions i que d'aquesta forma anara més fàcil embolicar en film o acabar en resina.

La vàlvula dissenyada pels professors de l'EASD consta de dues parts principals. D'una banda un cos amb dues conduccions còniques que disminueixen el seu diàmetre a mesura que ens acostem a la màscara. L'altra peça alberga els dos discos de filtre fpp2 retallats dos discos desmaquillants per a control de la humitat. Finalment, el cos principal es dissenya perquè es puga enganxar una mastegara quirúrgica rematant el conjunt.

Aquest disseny s'ha realitzat a partir d'una màscara 'Easybreath' de Decathlon, que ja havia sigut modificada en diversos països perquè la pogueren utilitzar malalts o fins i tot sanitaris. Decathlon ha bloquejat la venda d'aquesta mascareta, i és que com assenyalen al seu web, estan donant tots els exemplars al sistema sanitari.

Prototip de la vàlvula de respiració.