El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un projecte del Campus d’Alcoi de la UPV fomenta la vocació científica entre l’alumnat preuniversitari i el públic femení

Les maletes estaran formades per diferents Kits ‘Smart Home’, que comptaran amb sensors per a detectar la temperatura, el diòxid de carboni, so, llum, infrarojos, vibració, tacte digital, pressió…

En total participen 12 centres educatius de la ciutat, aquells on s'imparteix secundària. La 'Maleta de la Innovació 4.0' vol promoure la vocació científica. Cada maleta està formada per diversos 'kits smart home'. Els professors rebran la informació a partir del pròxim 7 de febrer i els alumnes començaranadesenvolupar els projectes a partir del 7 de març.

El projecte plantejat des de la Universitat rep el nom de ‘Maleta de la Innovació 4.0’ i en ell participen 12 centres de secundària de la ciutat. Experts en l’internet de les coses i tecnologies digitals formaran als professors de cada centre educatiu per poder utilitzar esta ‘maleta’.

L'objectiu de la ‘Maleta de la Innovació 4.0’ és promoure les vocacions científic tècniques i el foment de les matèries STEM (acrònim en anglès de Science, Technology, Engineering and Maths). Amb aquesta iniciativa es pretén captar i retindre el talent, especialment, femení. Indirectament, el projecte acosta als més joves a la sostenibilitat, descarbonització i l'economia circular afrontant les necessitats de talent que requereix la transformació digital.

Casa intel·ligent

Aquestes ‘Maletes de la Innovació’ estaran formades per diferents Kits ‘Smart Home’, que comptaran amb sensors per a detectar la temperatura, el diòxid de carboni, so, llum, infrarojos, vibració, tacte digital, pressió… Cada centre educatiu comptarà amb 15 kits com aquest. Inclou un microcontrolador Arduino, una bateria i una placa solar per a la seua càrrega. Aquest kit permet realitzar un projecte d'una casa intel·ligent.

L'activitat de formació la impartiran el professor del Col·legi Salesians Joan XXIII, Juan José López, utilitzant la plataforma ‘Arduino Blocks’. A més, el professor del Departament d'Enginyeria Mecànica i de Materials del campus, Santiago Ferrándiz, assumirà la part de disseny 3D, tall làser i fabricació additiva. CEFIRE Alcoi també participa en la formació del professorat i dos estudiants del Grau en Enginyeria Informàtica del campus ajudaran als participants.

Projecte

Els professors dels centres rebran la formació a partir del 7 de febrer. I serà a partir del 7 de març quan els estudiants de cada col·legi desenvolupen els seus projectes. Després dels treballs i projectes creats es mostraren en una fira-exposició per a donar a conéixer tot el seu potencial el 8 i 9 d'abril. La primera edició de la ‘Maleta de la innovació’ va dirigida a tots els estudiants dels 12 centres educatius d'Alcoi on s'imparteix ESO.