El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un projecte des dels Països Baixos estudiarà com tornar la vida al riu Frainos

Horts comunitaris, més arbres, llocs per a la criança d'animals, i una xicoteta turbina hidroelèctrica que aprofite l'aigua de la caiguda del Molí del Salt per a generar electricitat. Són idees que es poden posar en marxa per evitar l'abandonament i degradació de la ribera del riu Frainos al seu pas pel Comtat, una reivindicació de la Coordinadora d'Estudis Eòlics i l'associació Rentonar, que de moment tan sols ha trobat resposta a l'estranger.

A principis d'any, la Coordinadora d'Estudis Eòlics d'El Comtat i l'associació mediambiental Rentonar, encetaren una campanya per a denunciar la "devastació" a la ribera del Riu Frainos, que travessa el Comtat. Alertaven que diferents obres, tant d'empreses com de particulars, han suposat la tala de vegetació, moviments de terres, o abandonament massiu de residus. Les dos entitats van enviar escrits a totes les institucions competents, així com als Ajuntaments afectats, però asseguren que la resposta ha sigut "deficient", i no s'ha posat en marxa, com demanaven, cap Pla de Protecció Especial.

Però les denúncies de la Coordinadora i Rentonar no han quedat en res, sinó que han arribat fins als Països Baixos, on una investigadora i advocada ha decidit encetar un projecte d'investigació per estudiar com es pot tornar la vida a la zona, i com es pot protegir la ribera del riu amb la col·laboració de tots els agents interessats. El projecte, sota el nom Landscape Leadership - Frainos Riverbanks (lideratge en paisatge, la ribera del Frainos), s'emmarca dins del curs de lideratge paisatgístic Edx, de Wageningen University&Research i el Global Landscape Forum (GLF).

Aquest projecte, que comença ara a desenvolupar-se, intentarà establir un model per a "retornar a la comunitat la responsabilitat de gestionar sistemes fluvials". Així es parla de "paisatge cooperatiu", on, per exemple, les parcel·les d'horta abandonades passen a ser horts comunitaris, i es tornen a plantar arbres. S'estudiarà la possibilitat d'instal·lar un xicotet generador modern per a l'electricitat de reserva del poble i, "si és possible, es podria realitzar una piscina a l'aire lliure en la cascada que podria atraure la gent i generar ingressos". També consideren que part de les riberes es poden utilitzar per a criar animals i vegetació, la qual cosa ajudarà també a frenar l'erosió.

Des de la Coordinadora i Rentonar es mostren satisfets que el problema arribe a alguna universitat on s'estudien solucions, tot i que lamenten que s'haja de buscar fora del nostre territori. Quan l'estudi estiga enllestit el traslladaran a les diferents administracions per tractar de posar-lo en marxa.